Nova Evropa

тике подгристи високи тип корушкот свештенства и његов значај, колико би вредело кад би оно остало и даље чисто народно, не партијско).

Кад се узме у обзир све досад изложено, могао би се ипак, поред свих тешкоћа и ограда, извести овај резултат о корушком плебисциту. Он се врши под повлашћеним приликама за Словенце у зони А, а под истим таквим околностима, за Немце у зони Б. Тим су дате повољне прилике да се Словенци зоне А изјасне за нашу државу и спасу од даље германизације, То ће бити велика добит за, све Југословене, јер корушки Словенци имају солидних особина, вредноћу, питомину, известан унутрашњи живот, којима се диже вредност наше народне целине. Напослетку, ниједан део словеначког народа није имао да издржи тако љуту борбу као корушки Словенци у последње време, нарочито за перијоде плебисцита, Прошли су кроз школу борбе, научили су се на критику, и могу постати врло користан политички фактор у Словенији,

Јован Цвијић.

Из историје Светеког Рата.

После Сарајевског Атентата, у Бечу.

(дамолили смо г. Јов. М. Јовановића, који је био српски посланик у Бечу кад је Аустро-Угарска предала ултиматум Србији, да нам отшце ситуацију у Бечу у данима непосредно после сарајевског атентата, Добила смо о томе од њега засад следеће.)

0 сарајевском атентату, који су Немачка и Аустро-Угарска узеле за повод да ратују, има разних докумената, као и свакојаких објашњења. Аустроугарска теза била је, да је атентат спреман у Београду, од званичне Орбије; у Западној Европи, међутим, превлађивало је мишљење, да је сарајевска трагедија приређена У Пешти, где бившег аустро-утарског наследника престола нису волели, као уосталом ни он Мапџаре. Једни су у атентату видели невидљиву руку слободних зидара, други младотурских револуцијонара и широко разгранате јеврејске мафије, која је изазвала пад султана Абдула Хамида, и убиство грчког краља Ђорђа, у Солуну; трећи су веровали у неумитну судбину. И код нас још траје препирка, да ли су ови или они спремали овај судбоносни догађај смрт надвојводе Фрање Фердинанда. Кад се сталоже прилике, дознаће се истина и јасно утврдити факта,“)

| #) Чини нам се, да су факта по овој ствари већ доста јасно утврђена, и да нема више сумње да је атентат припреман на нашој страни, од наших револуцијонарних елемената. Посљедњи и, колико је нама познато, досад најисцрпнији опис самог догађаја и његових“. учесника дао је Б. Јевтић, у

овогодишњем видовданском броју сарајевске „Просвете“ („Националистичка Омладина 1914“, — бр.6 и7 „Просвете“, Стр, 144—148.) Уредтиштво.

94