Nova Evropa

Напоредо са чудним претенсијама Војислава Илића Млађег, уредника или састављача, антологије, иде чудна нескромност Војислава Илића Млађег песника. Он који каже у првој напомени, да је савесно одабирао само најлеште песме у српској лирици; и који каже даље, да је при одабирању песама применио »високо уздигнут естетички критеријум« од којег после Војислава никако није одступао; и који још даље говори о »лирским великанима« у књизи и пијетету који треба имати према њима, — он је унео у своју антологију 8 својих песама на пуних 13 страна, док је дао Лази Костићу свега, једну песу, Јовану Дучићу такођер само осам на свега 85 страна, Ов. Стефановићу три песме, Сими Пандуровићу четири. Орласирши (опет у напоменама) да даје израчунато онолико места свакоме песнику колико му припада према броју лепих песама, па потрпавити исту количину стихова браће Одавића, Боже Николајевића, и Сава Петровића (Армана Дивала) и читаве плејаде Оеоградских стихотвораца међу песме најбољих наших лиричара, а давши себи највећи број песама и највише простора, уредник ове лирске антологије стидљиво је прогласио сам себе најбољим српским живућим лиричарем. Да кажете ово једном Енглеву, не би веровао.

Међутим, простије је било, и искреније, да је г. Војислав ИлићМлађи издао збирку својих песама, па јој дао натпис »Антолоmija новије српске лирике«, или »Е с бе Песникје |

___ Да покупимо све, па да изрекнемо суд о овој књизи, пошто смо је прегледали са свих страна. —: Ко хоће да чита, најбоље лирске пе| срдачно му препоручујемо да купи Антологију — г. Б. Поповића. »О Друштву Народа«.

Под горњим натписом изашла, је, као 6. свеска »Народне Политичке Библиотеке«,“) књижица, која се дели на два подједнака, дела, неједнаке вредности, Други део доћи ће добро свакоме, јер доноси у преводу текст Основног Закона Друштва, Народа, Први Део, у којем је прештампана, конференција Дра. Миленка, Р. Веснића, одржана у клубу београдских радикала 30. јануара. 1920, долази добро нама, јер га можемо препоручити као добру илустрацију интелектуалних особина, научне спреме и стила нашег премијера, O којима товори на друтом месту наш портретист, Препоручујемо нарочито пажњи филолога ново класирање чланова индотерманске прапородице европских народа, према, којем су Оловени и Гали »келтске крви и душе«, а према Германима, на, једној страни стоје Гали, Словени и Англо-Оаксонци на другој; и препоручујемо пажљњи историчара нове податке које доноси г. Веснић о најважнијим перијодима историјским.

27 „O Друштву Hapoma — Београд 1920, Издавачка Књижарница Г. Кона“. — 43 стране у 8', Цена (2)

69