Nova Evropa

Соколства. почело је са слободом 1918, и у манифестацијама новог соколског живота до данас има само два догађаја од историјске величине и вредности: Једно је соколски сабор 28. УП. 1919, у Новом Саду; онде је идеја први пут показана. Друго је Марибор, где је идеја доказана. Почевши од Марибора, постало је у Соколству нешто јасним и свршеним: Племенскота у Соколству нити има, нити више може да. буде!

Окутитина Лекарског Друштва.

"Уз суделовање 280 лекара, из целе Југославије (од тога око 150 са. стране, а остало из Загреба) отворена је дне 6./1Х о, г. у Загребу друга главна скупштина Југословенског Лекарског Друштва.

Рад скупштине је подељен на три дела: [. општи, [. стручни, и Ш]. расправни део. У распавном делу ради се о статуту лечничке коморе за Југославију. У стручном делу, ради се о рефератима на тему: борба против венеричних болести. Општи део је обављен првог дана и састајао се из 1) извештаја о прошлотодишњем раду друштва; 2) избора председника и новог управног одбора за 1921; 8) неких мањих промена правилника, и евентуалија.

Из извештаја се као најважније има истаћи енергичан захтев, да се у наставне планове свих школа уведе као облигатан предмет обука у науци о чувању здравља! Велика, је пажња посвећена, материјалном обезбеђењу лекарске сирочади и удовица, те невероватно лоше награђених опћинских лекара. Нарочито је истакнут протест против параграфа, 15. изборног закона, и против обилажења постојећих санитетских уредби приликом постављања, стручног особља у министарству народног здравља, почевши од заменика министра па доле, Одиста комичан утисак произвело је из секретарева извештаја оно место, где се говори како је стари управни одбор Друштва поделио рад на племенској основи, тј. словеначки део спрема, статут лекарске коморе, хрватски део приређује П. главну скупштину и стручне реферате код тога, а српски део намерава да изда грађу за медициноку номенклатуру и терминологију, што ју је у току неколико десетина година вредно сакупио г. др. М. Јовановић-Батут, председник Друштва. Ова се ведра комичност поновила још неколико пута, о60бито када је пред избор новог председника предложио председник »Српскот Лекарског Друштва« да се сада, за ову годину, бира један »брат Хрват«, те онда, када је ипак за новог председника једнотласно изабран »брат Орбин«, гт. М. Јовановић-Батут, јер су »браћа Хрвати« нашли, да је он почасни члан »дбора љечника Хрватске. Олавоније и Међумурја«, — а овај збор је »репрезентант хрватског племена«. Зар није комично кад се као главни принцип живота и рада Лекарскот Друштва од стране секретара утврђује »племенита пле-. менско-покрајинска конкуренција«% (ве то даботме да није сметало глатком и некако свечаном раду главне скушштине. тако да се добијао утисак неке врло отмене интернацијоналности. Из благајничког

звештаја се видело скромно материјално стање Друштва.

71