Nova Evropa

И код нашер лекарског друштва види бе само оно, што се услште код свих наших лепих ствари може да констатује: једно посте_пено кретање напред, и једна стална борба са препрекама и смет_ њама. То је један од можда највећих културних факата у пелокуп_ ном нашем животу. Споредна је код тога истакнута, комична. озбиљност, којом се од стране управног одбора упорно говори само о »по_ крајинско-племенским« члановима друштва. Оваке вежбе Југославенства морају ипак да се добро сврше!

Најживљи моменат скушштинског рада био је када се дошло до тачке о неправилном намештању особља министарства народног здравља! По закону имају лекари (главни државни санитетски савет), да код тога намештања дају своја мишљења, — а одједном је постављен заменик министра здравља без суда и мишљења лекара! | Главни државни санитетски савет, именован бог зна одкуд и када, и зашто, иначе привидно наша највиша санитетска инстанција и бранич лекара, уместо да поднесе извештај окушштини о својој акцији или реакцији поводом повреде главног санитетског државног закона, и да затражи одобрење од скупштине за ту своју борбу, наш добри главни државни санитетски савет није учинио просто ништа, ното се учинио мањим од макова зрна, као да се ништа ни збило није, — а Лекарско Друштво на овој својој скупштини, званично ни са које стране необавештено о повредама неких санитетских закона,

_ неповвано да их брани јер их није ни стварало, бев везе са. главним државним санитетским саветом, упарво младићки истурује се напред, и једном резолуцијом баца рукавицу делокупном министајрском савету, и тражи за. себе право, да код особља. министарства народног здравља постављају лекари кандидате!

Дебата је била жива, највише је акламирана лозинка која гласи: здравствена политика, а не политика у здравство! Огромном већином гласова примљен је предлог одбора о лекарским кандидатима. Ј1екарско је друштво дакле официјелно стало на становиште, да је ва нашу државу од најпрече потребе, да се установа министарства народног здравља радикално отреби и очисти од обичне политике и њезине променљивости, Остаје још да видимо, да ли ће се и колико министарски савет обзирати на ово становиште,

Поводом овога предмета изнесено је у дебати мишљење, да би требало извести ревизију стручних способности свих личности које су, током слободе а већином путем политичке коњунктуре, позаувимали разне важне положаје у санитетским звањима. Ово је апсолутно добро мишљење!

О изложби британскиг слаковнит уметника у Загребу, која ће се приредити у пролеће 1921, донећемо опширније податке у идућем броју; заједно са чланком о »Савременој британској уметности«, који нам је ва »Нову Европу« послао одлични-енглески цртач и сликар, и добар пријатељ нашег народа, господин Е. Х. Колинте.

72