Nova Evropa

знати либералитет браће из Србије, и морамо настојати да сав наш јавни и државни живот буде задахнут том слободом и либералношћу.

Дакако, да та слобода и либералност не смеју прелазити граница интереса државних, што значи, да било какова организација страних народних мањина на нашој територији не сме бити уперена проти нашој држави, да не сме одржавати веза са покушајима, рестаурације Хабсбурга или успоставе »јединствене« Угарске, Маџари, Немци, Талијани, Румуни, морају рачунати с тиме да они у Југославији нису нигде староседеоци, већ да су се у дуљем или краћем размаку уселили у наше крајеве. Југославија није присајединила скоро ни педља, земље, који не би етнографски спадао к нама, па према, томе «на пр. војвођански Маџари или далматински Талијани не смеју свој положај схваћати онако како бисмо ми могли да тледамо на етнографски наш Задар, нашу Истру, Горичку, Градишку, Корушку, бајски трокут итд. Зато није никакав иредентистички рад с њихове стране дозвољен, јер иде за тим да се од нас откида, оно што је наше, и да се сватде наше већине баце пи опет под туђи јарам. Међутим, држим, да ће то уверење овладати и Маџарима, Немцима, Румунима и Талијанима, и да ће се они смирити сад кад су свршени преговори са, Италијом, кад се среди Маџарска, и када Конституанта разбије многе посве криве комбинације о бу дућности Југославије.

Али свима њима морамо дати времена да се смире. Узмимо само наше Маџаре и Немце. Немци су одгајани у вери о несломивој снази Германства, које силави преко инфериорних Југословена на Адрију и у Азију. Код Маџара одгајана је интелигенција, а и масе, у једном лудом шовинизму, — сва енергија бивше Угарске употребљавана је једино у сврху да се изгради национална, велика, маџарска држава. Страшно разочарање дошло је и сувише нагло. Данас Немци и Маџари у Југославији не оплакују само сању велике Германије, односно Маџарске, него и своју властиту, по њихову назору, несрећну судбину, да су спали под господство инфериорне расе, којој су досада заповедали. Они морају проћи период оздрављања, а наша је дужност, да Им тај олакшамо. Чини се, да је почетак ту. Док се Маџари још не јављају, јер чекају како ће се ствари развити у Угарској, Немци су се почели организовати. То што као Несловени нису добили право да учествују код нутарње изградње наше државе, они неће да схвате, иако је разумљиво с обвиром на све што је предходило нашему ослобођењу и уједињењу. Али иначе треба да виде да хоћемо поштено. Мени није познато, у којим се је границама имала кретати (најављена немачка организација, али је свакако о томе власт знала кад је дозволила. Ипак су неке наше новине удариле у вику против тој организацији као пантерманској, још шре нето ли је почела, деловати — што, држим, није никако било на месту, јер То свакако отешчава међусобно зближење, Зато је нужно, да се то питање што пре уреди у правцу који сам унапред овначио, а наша јавност треба да се већ једном приучи нато дау

372