Nova Evropa

6 душом свог словенског суседа, па је зато напијонално-словеначка, настојања несамо побијао него им се штавише изругивао, то сада Словенци, поставши господарима, гледају да врате Немцима, често на нелеп начин, мило ва драго, па горљиво раде на брзом и насилном словенизирању немачких градова, — Немцима хоће свакако да обујете да у политички живот ступе као нацијонална странка.

Али наши сународњаци у Словенији не чине ни издалека најјачи и најважнији део немачког пучанства у Југославији. Пустимо ли по страни оних 23.000 Немаца што су се после 1878 доселили из других крајева Аустро-Угарске у Босну, налазимо велике и густе масе Немаца у Хрватској и Славонији (где их Лакатош броји на 184.000), а напосе у крајевима који су до недавна били утарски, и то у Војводини, где их јужнословенски статистичар броји чак ша "706.000, дочим аустро-утарска статистика, коју треба опрезно употребљавати, утврђује за Барању 58.000, за Бачку 199.000, a sa, Baнат 450.000 Немаца, од којих последњих је сада добар део припав Румунији. Уколико се не ради овде, као нарочито у Хрватској и Славонији, о Немцима који су услед војних похода Хабсбурговаца против Турака бачени овамо на југоисток Европе и ту се населили, то су ови Немци непосредни потомци оних насељеника што су их овуда населили Карло У, Марија, Терезија, и Јосиф П, а којима су бе још у ХТХ столећу придружили нови досељеници. Терани из домовине разним невољама а и систематски примамљивани, нагрнул= су течајем деценија из Виртемберга, Бадена, Насауа, Хесена, Фалачке, Елзаса, па из рајнских провинција, тисуће и тисуће обитељи у ове крајеве; између самих година 1763 и 1787, уселило се је у Бачку и Банат 19.000 обитељи са 80.000 особа, Без обзира на њихово племенско порекло, звали су их бев разлике »Швабама«, па називајући се тако и сами, доносили су са собом у поречје доњег Дунава. Драве и Тисе, несамо немачке обичаје, нето и немачку марљивост, те су постали својим бољим средствима и методама рада, те већом оданошћу ствари, пионирима једне јаче културе, Иако су Срби с временом штошта научили од својих нових суседа, одају оранице још и данас на први поглед, да ли их је обрађивао Немац или Оловен, а швапска. села, примерице у Срему, са својим широким, дрвећем засађеним улицама, са извана и изнутра необично чистим кућама с великим прозорима, брижљиво уређеним баштама и цветним лејама, нису само наслада оку путника који се случајно, као ја, враћа из маћедонских пустиња, већ и речито говоре о благостању њихових становника. И доиста, говорило се већ пре рата, да ву Немци у Хрватској и Славонији, где их је једва било више од двадесетине целокупног пучанства, плаћали једну шестину државног пореза, а како су земљишта у вредности тако несразмерно порасла, нису милијонари међу њима никаква реткост.

Али, како су се својој домовини отуђили у време када је Немачка, била чист географски појам, а немачка, социјална свест једва тињала, нису ови међу Србе и Хрвате растурени Немци проживели

376