Nova Evropa

начелником, који би посредовао између владе и немачког пучанства, што нам се чини потпуно на свом месту. |

Набавку школских књига препуштају Немци, према свом програму, радо влади. Они би те књите Подастирали влади на. одобрење, и увиђају да би се читанке, а и уџбеници ва историју и географију, морали преудесити према данашњем државном стању и политичким приликама. „Кшишђиад“ би у том питању радио сасвим сагласно в државном владом.

Задња тачка школског програма Ки итђипда говори још о наставницима. Исти би се у првом реду узимали из властитог домаћет немачког учитељског кора, и једино би се (да читав школски програм не би остао »на папиру«) помоћ узела из вана, и то такови људи, који би били беспрекорни и који би се бевуветно признали нашим држављанима,

Ово би био, углавном, школски програм „Kulturbunda”, и тај је програм предат садањем Министру Просвете, Он није до данас одобрен ни потврђен. Не знамо да ли је дошло до анкете когу је „Ка шђила“ тражио у ту сврху, али држимо, да није, јер то нису допуштале наше несређене унутрашње политичке прилике, Но држимо, да не би било ни политички а ни државнички отетнути с овом ствари сувише дуго. На нама је да исповедамо слогу и једнакост, да први изиђемо насусрет и тиме покажемо своју моралност, своју културу, и — освоје право на опстанак. Шовинизам не сме да нас заведе у колотечине оних који су због њега морали скупо да плате, Узгред буди речено, наш народ у Војводини, надасве у Банату, где је Немаца највише, ни не познаје товинизма према Немцима, чему је најбољи доказ да многи наши ратари, ив чистих српских села, редовно посећују Немце по немачким селима у сврху подуке у рацијоналном господарству, и да у селима где живе Немци и Срби, односно банатски Хрвати, заједно, влада највећа. слога и међусобна љубав, У таковим селима није ни за време рата било интернирања. јер су Немци јамчили ва своје сусељане Србе.

Само још једна реч. Каком мером будемо мерили, онаком ће нам се одмерити,. Ми не смемо заборавити, да се велик број наше јужнословенске браће налази у истом положају као и наши Немци. Тако браћа Словенци у Аустрији, и Хрвати и Словенци у Италији, док је доста велик број Срба под Румунима и Маџарима, Сви ће они тражити од својих влада ово што данас траже Немци од нас. Па ако ми будемо на старо-европски начин оспоравали право одгоја у нацијоналном духу Нејугословенима у Југославији, то ће исто и остале државе оспоравати и нашој браћи ван Југославије. То се само по себи разуме, а и право би било.

Миховиљ Томандл.

382