Nova Evropa

U književnosti, kao i inače u društvenom i Javnom životu, sve se meri prema nameri s kojom se nešto počinje i radi, Da su ove knjižice izašle svaka za sebe, kao tolike druge, bez naročitih pretenzija, mi bismo ih, možda, prelistali pa progovorili o njima koju dobru reč, ili ih ostavili, zajedno s izdavačem, na stranu, Ovako, za zbirku koja nosi natpis »Jugoslavenska literatura«, ovakav početak, u današnje vreme, po našem mišljenju, nije ohrabrujući. — <—

Белешка, ДОСЕЉАВАЊЕ НАШИХ ПРЕДАКА

у текстовима Константина Порфирогенита.

Професор Историје на Универзитету у Кембриџу, и специјално један од најбољих познавалаца Византијске Историје, Г. Ј. Б. Бери (Ј. В. Вигуј, издао је прошле године у колекцији » Текстова за студенте« (Тех!з [ог Ушдела, Мо. 18.), оригиналне, грчке, текстове од Константина Порфирогенита, који се односе на рану историју досељавања наших предака у Далмацију, Хрватску, и Србију, у времену кад наш народ још беше једна недељива целина, кад још не. беху засејане ни прве клице размимоилажења ни утицаја који су стварали менталитете са различитим тежњама, и кад се још звао само једним именом Словени, :

Како је Г. Бери издвојио у овој својој књизи из дела грчкога

цара К, Порфирогенита „Пе Administrando Гтрепо“ (постало у току 948—952) текстове који се односе само на наше досељавање на Балканско. Полуострво, и како су то најстарији текстови који говоре о нашем досељавању у данашње наше земље, то сматрамо за потребно да на ову књигу свратимо пажњу и свију наших људи који се баве најранијом нашом прошлошћу у нашој земљи, Апсолутно јединство натнега народа тога времена какво се види у овој књизи, чини нас особито срећнима што на њу можемо скренути пажњу. ___ Сем текстова и глосара, Г. Бери је у Предговору дао неколико кратких али врло стручних напомена о тексту рукописа, о рукописима, издањима и студијама о делу К. Порфирогенита, где са задовољством сретамо и нашу науку у „Студијама о спису De Адина а апдо Шпрепо" од Г,Г. Манојловића, које су студије излазиле у „Radu Jugoslovenske Akademije". :

120