Nova Evropa

онда када су већ све велике силе имале довољно времена да се пожудно награбе што више плена. -

У самој је Америци, међутим, Републиканска Странка умела довољно да искористи за своје партијске циљеве све те Вилсонове погрешке. И када, се он вратио натраг, нашао је у својој земљи већ формирану снажну опозицију са којом се морао упустити у борбу, борбу која, га је довела била скоро до самртничке постеље.

Лансинг, како изгледа, дубоко лично увређен због непажње укаване према њему још на Конференцији, био је из дана у дан у све затегнутијим односима са председником; док најзад није дошло до оног публикованот Вилсонова писма, у коме му је тражио оставку упућујући му завијен прекор ради нелојалности. На. то је писмо Лансинг укратко одговорио тада, да је увек, од јануара 1919, био свестан чињенице, да председник није диспониран да прима његове савете, било у стварима односно париских преговора, било односно међународних однотаја уопште.

Тај тадањи Лансинтов одговор допуњен је овом књигом, која, и поред све своје субјективности, открива многе позитивне чињенице, и помаже да нам се једног дана појави у пуној светлости права слика оног закулисног рада коме се приступило са пуно лепих али празних декламација, са пуно фраза а никаквим резултатом. Радом који је продужио једну лажну демокрацију; створио једну комедију од Лиге Народа, крај које се народи данас више мрзе но што су се мрзели пре 1914.

2. априла, 1921. New-York City И.

Politički pregled. Konstitucijonalne promene.

Pre kratkog vremena, izašao je jedan dobar i zanimljiv članak u »Tajmsu«, o konstitucijonalnim promenama koje su se desile za vreme rata, Povodom toga članka razvila se bila onda u »Tajmsu« jedna kratka debata, koja će se verovatno nastaviti, Taj je članak baš dobro došao da i nas potakne malo na diskasiju sada, kada se kod nas lome koplja oko toga kako da se izgradi ova država,

Veliki su se dogadjaji desili za ovih nekoliko poslednjih godina. Razlika izmedju 1914 i 1920 nije samo u šest godina, ona je veća i od sto godina, Ceo jedan sistem je u rušenju, — ako već nije i srušen, Kasniji će istorici moći tek da pravilno shvate i ocene važnost i veličinu ovog vremena. Mi, sami igrači u njemu, posmatramo sve i suviše subjektivno, i nedovoljno ozbiljno, Znatne promene, učinjene u svima granama državnog Života, produkti su naše neuravnoteženosti, i stoga su neke izmene dobre, a neke opet rdjave, Neke su svesno, neke nesvesno otišle ukrivo. Vladanje »uredbama« već je samo po sebi zlo, Čuvene »Ordonances« odvele su, nekad, Karla –I u smrt, To

226