Nova Evropa

чињеници, и у тим будућим и садањим везама лежи, по нашем мишљењу, велики и главни успех љубљанског сајма.

Наравно да је било и неколико грешака. Већ сам споменуо, то што није учествовала, сва наша индустрија. Истичемо ово, да, се код пролетњег сајма у Загребу не би упало у исту погрешку, те да не добијемо један чисти или претежно хрватски сајам. Ј ер би онда, некоме могло пасти на памет, да на јесен приреди опет један српски сајам. | : :

Друга. је велика погретнка била у томе што се није строго делила домаћа производња од иновемне. Наравно да се не може уприличити један сајам на којему би била изложена чисто наша роба. Прво, јер ми не продукујемо много тога што неопходно потребујемо; а друго, што трговци на сајму хоће да подмире сву своју потребу, без обзира, на провенијенцију робе. Ипак држимо да имамо право, паче да нам је и дужност захтевати, да се јасно распознаје што је наше а што је туђе. То је у Љубљани у многим случајевима било тешко, и требало је често пропиткивати чија, је роба, те дали је изложитељ сам продуцент, или тек трговац, или чак агент. Даље се је морало више пазити да, сродна роба. буде скупа изложена. Јер ако у сваком углу налазимо на изложене ципеле, а продукте наше највеће предионице и ткаонице видимо изложене у15-а-у15 налпој највећој творници кемијских продуката, онда је то одиста прави вашар.

ЈЉубљански ће се сајам на годину опет одржавати, а спрема се, како већ наговестисмо, и један у Загребу. Треба припазити, да, један не буде конкуревција другоме, већ да се допуњују; тако да један буде пролетњи а други јесењи. Места има доста ва свакога. Нашим новим сајмовима, идемо, у сваком случају, с великим интересом усусрет, у поуздању да ће они претећи овогодишњи у Љубљани, и да ћемо констатовати даљни напредак наше домаће индустрије.

ЈЉубљански нам је сајам показао, да ми не требамо тек да стварамо индустрију. Она, је већ ту, млада додуше, али полетна, па. је на свима факторима, да над њоме бдију, и да је развију. | | | | Иво Велип.

__ Просветни преглед. Наши студенти У Америци.

(Обраћамо пажњу Г. Министру Просвете на ово писмо, које нам шаље наш сарадник из Њујорка.)

· New Уотк Сту, 20. августа. 1921.

Хоћу овом приликом да, Вас замолим за помоћ у једној великој невољи, несамо мојој но- још и толиких студената овде. Ја сам се стално уздржавао већ две године да ма коме пишем о овој безочпости коју са нама врши не толико једна, американска ганга, колико

189