Nova Evropa

наши дипломатски представници овде. Мени је било тешко да сам о томе пишем, јер:се тиче директно и мене, те сам се бојао да ми се не упише у субјективност описивање извесних чуда; али су они у пуној мери пустили на вољу свим“ партиванским · страстима својих бедних бирократских душица, и ево како сам већ две године и ја, као и толики други, жртва свему томе. — - :

7 "Отвар је у овоме; Једна америчка авантурискиња, нека. Др. Р. 6. Мортон, у својој трци за каријером, сензацијама, ордењем, рекламом и т: д., пала је на идеју да доведе у Америку један велики број југословенских студената, и да их овде школује: о помоћу комитета. који је она. основала. Др. Мортон нрипада једној посебној врсти жена; које свако познаје ко је био у Америци и пратио овдашшње прилике. ' Оне јуре за каријером, за везама, да буду »друштвено активне«, да приређују чајеве, оснивају добротворна. друштва, да бе о њихову раду пише преко новина; доносе слике, ЕТ. ДИт.дД. Све се употребљује као ивговор томе. Сасвим је свеједно њима хоће ли то бити Талијански Земљотреси, Кинеска Глад, Јерменски Покољи, или »оиг роот ШНе Зетђта« — главно је да беради. И сад тешко ономе ко њима падне у руке, буде у њиховој власти, а усуди се и мало да мрдне у страну и посмета њиховим интересима.

· Таквом једном типу ми смо пали у руке.

Без икаквог стварног фонда у рукама, она. је на један непознат начин задобила протекцију Др. Олавка Грујића, посланика у Вашинттону, штампала, његово име као протектора, на врх својих циркулара, и са његовим препорукама дошла у Београд. Ту је Министарство Просвете одредило своју комисију за избор студената. дало свему званичан облик, и тако се шесет студената кренуло преко океана, са највећим убеђењем да иду у сигурне руке, и да ће после толиких прекида моћи на миру да заврше своје студије.

Џемам места овде да вам опишем сва разочарања и невоље па које смо наишли још при првом кораку. Дело је предузеће било једна матловита. ствар, и ми смо упали у све то захваљујући »раду« наттог вашинттонског динломате, који је сада хтео пошто пото да »чува, репутацију«. Једни су морали да просе за парче хлеба, други да келнеришу па да се издржавају, трећи су дословно скапавали. Тек сада су из комитета стали да нам изјављују како ми сами треба да се издржавамо, »јер тако и њихови студенти раде«. Нико не пита, да ли ми знамо језик, и да ли је то уопште примењиво код нас, јер нити познајемо прилике, нити смо били одгајивани у оном духу у коме се омладина овде подиже. Из комитета су стали да излазе чланови и три секретара су дали оставке, док није дошла ова четврта, која је плаћена за свој рад.

Главно је, да је после три, четири месеца дошла за нама и гђа, Мортон из Београда, са пуно и препуно ордења, диплома, похвалница, и са. свежом енергијом за нове чајеве, концерте, и беседе. Чим је наишла овде на побуну и незадовољство, она се »револтирала« и »почела је да уводи ред«. Сасвим бесправно и насилнички направила. је један други уговор, послеоног уговора потписанот у Београду пре поласка за Америку, и захте-

190