Nova Evropa

uslov, da u Maloj Antatnti mora na svaki način učestvovati i Madjarska, jer bi tada, — kako su izvodili uvodnici poliskih novina (»Czas«, »Przeglad«, »Slovo Polskie«), neprijatelji Rusije u Maloj Antanti bili u većini, ŽZadaća Male Antante, prema tome, imala bi da bude: stvoriti već sada protutežu budućoj Rusiji, — Iz istih razloga, Poljaci svim silama pomažu onaj deo ulkrajinskih separatista, koji se, za volju priznanja njihove nezavisnosti od strane Poljske, odrekao sviju spornih oblasti u korist Poljaka, Oni su, tobože radi oslobodjenja Ukrajinaca {govor i manifest Pilsudskoga) poduzeli i onaj pohod na Kijev, koji je tako jadno svršio. Poljska vlada gleda u ukrajinskome pokretu jako sredstvo za uništenje jedimstvene i moćne Rusije, i služi se njime.

Iz svega ovoga daje se samo jedno zaključiti: da poljski narod vidi u Rusiji glavnu prepreku ostvarenju svojih imperijalističkih nastojanja, U tome ima i pravo! Ruski narod ne može i neće nikada па sve OvO pristati, pa uz takove uslove ne može odista ni biti govora o izmirenju, Treba tražiti drugi put, a taj će se naći onoga dana kada se osnovom zbliženja postavi ideja pravednosti, »Nesreća je za narode (kaže M, Bakunin) koji odviše i mnogo gledaju unatrag; oni oslabljuju svoju sadašnjost i svoju budućnost.« Takova retrospektivnost uništava akciju, odvraća pažnju od savremenih životnih pitanja, i na korist prošle slave i sile žrtvuje ona živa načela iz kojih jedino mogu niknuti prava snaga i razvoj. Istorijska Poljska, i nekadašnja Ruska Imperija, bile su pa i prošle, i to treba imati na umu. Ruski je narod, na usta svojih pisaca i svoje inteligencije, na ovaka pitanja već davna odgovorio, Neka se samom stanovništvu spornih oblasti ostavi pravo izbora, hoće li k Poljskoj ili k Rusiji, Mi Rusi, i bez obzira na svu neprijaznu delatnost Poljske Republike, ne odajemo se misli mržnje ili osvete, jer se na njoj ne može graditi. Pa držimo da i poljski narod treba da uvidi, da ie preko potrebno izmirenje medju nama moguće samo u slučaju ako se uvaži volja celoga stanovništva. »Okrenite ledja prošlosti«, veli u svojoj poslanici Poljacima M, Bakunin, »ogledajte se i shvatite sadašnjost, jer vam samo ona može osigurati budućnost«.

E. Antonijević.

„Ukrajinski problem“, Zagreb, 9, oktobra 1921.

Cenjeni gospodine uredniče,

U 5, broju »Nove Evrope« {od 21, septembra t, g.), doneli ste Jedno pismo pod naslovom »Ukrajinski problem«, polpisano gospodinom St. Lukijanovićem, predsednikom Odbora ukrajinskih emigranata. Mi se smatramo obavezanima zamoliti Vas, da uvrstite u Vaš list i naš odgovor, da bi čitaoci »Nove Evrope« mogli čuti i drugo mišljenje, te sami praviti zaključke na čijoj je strani istina.

232