Nova Evropa

Zamenjivanjem razdražljivoš8 Spalajkovića пеки штит (С, Миčićem, naša država nesamo što nije dobila već je izgubila, Novi šef naše delegacije izložio je poniženju svoju zemlju, lišio Malu Antantu važnog položaja u Savetu, demantovao svoga šefa G. Pašića tražeći pomoć za gladnu Rusiju, i kompromitovao dostojanstvo države zahvalivši na rešenju Albanskog pitanja onima koji su nas prošle godine stavljali na optuženičku klupu u Parizu, Sve te uspehe pobrao je G. Ninčić za deset dana.

Tako je naša država za tri godine u Ligi Naroda pretrpela tri poraza: Albansko pitanje, Rusko pitanje, izbor članova za Savet. Daj Bože, da nas ovi neuspesi poprave, i da naša država za iduću Skupštinu dobije dostojnije predstavnike.

Dr. Mifković,

Економски преглед. Стабилизација динара.

Девизни барометар у Цириху, уколико се тиче наше валуте, у задње доба показује знатне осцилације. Исплата Загреб, од једног франка и 50 сантима за 100 круна, па и ниже, како је нотирала још концем овог лета, попела се је наглим скоковима на два франка и 60 сантима, да се за мало дана опет спусти на два франка. Док ови реци угледају дана, није искључено, да се осцилације било у једном или у другом правцу још знатније наставе. Како оне варирају за скоро 100%, изгледа нам од важности да нашем валутном проблему, с обаиром на те осцилације, посветимо једанпут нарочиту пажњу.

До пре кратког времена, ми смо, као и већина средњо-европских држава, били некако већ научени, да мирно гледамо где наша валута, барем на иноземним бурзама, с дана у дан губи од своје вредности. Попекад, изузетно, наступило би неко пролавно опорављење, да се онда за кратко време још дубље сроза. — Деловање тог сталног пада наше валуте на нашу привреду било је различито. Они који су поседовали готов новац, или који су своју имовину имали на уложним књижицама наших новчаних завода, или који су иначе неком посудили знатне износе, љуто су страдали. Мако је њихов иметак номинално остао исти, опи су реално изгубили већи део своје раније имовине: куповна снага новца што су га поседовали, или потраживали, постала је знатно мања moro што је била рамије, па је услед тога и њихова имовина, исказана у реалним добрима, из дана у дан падала. Привредници који су поседовали реална добра, прошли су релативно добро: напоредо с падом валуте расла је номинална цена њихових добара, тако да су они пад валуте мало осетили. Оредњи сталеж, понменце чиновништво, и они који живе од своје зараде, знатно су страдали: повишење њихових прихода (плата и на: дница) није ишло паралелно са порастом цена, тако да су они, у већини случајева, били присиљени да смањују своје реалне издатке. Специјално је страдало државно чиновништво, јер оно није кадро да дугом и устрај-

252