Nova Evropa

Beleška.

Pavao Mitrović,

U Arozi, u Švajcarskoj, kamo je otišao bio na bolovanje, umro je, krajem prošle godine, Gosp. P, Mitrović, ugledan londonski trgovac. Rodom Dalmatinac (iz Slanoga, blizu Dubrovnika), bio je to jedan od onih naših vrednih i preduzimljivih primoraca, koji su nam proneli dobar glas po svetu, i služili domovini na čast u tudjini, Sa svojim bratom, počasnim konzulom Srbije za vreme Svetskoga Rata, on je osnivač firme Mitrovich Bros, u Čile, a to je — uz poznatu kuću P. Baburice — ponajveća jugoslovenska trgovina salitrom u Južnoj Americi, P. Mitrović zastupao je nju u Londonu, gde je uživao odlično poverenje londonskoga City, i de je razvijao pošao naveliko, sve dok nije, s prestankom rata, u industriji salitre nastao zastoj.

Pavao Mitrović bio je od onih velikih trgovaca koji, iako rade marljivo kao crv svoj vlastiti posao, uvek imaju vremena i volje da posvete opštoj stvari, i poimence stvari svoga naroda i svoje domovine, Tako je on i savetom i nastojanjem i kesom pomagao interese jugoslovenstva, + naročito jugoslovenske emigracije, za vreme Svetskoga Rata, učestvujući medju prvima u svima akcijama i pokretima u korist Srbije i Jugoslovena u inozemstvu, On je bio stvarni blagajnik Jugoslovenskog Odbora (čiji će mu mnogi članovi i privatno biti osobito zahvalni), podpredsednik Srpskog Crvenog Krsta u Londonu, i član raznih političkih i kulturnih ustanova; a teško da ima našeg izbeglice, za vreme Rata, da je prošao kroz London a da nije posetio (i bio zadovoljan posetom) Don Pavla Mitrovića, U njegovu gSostoljubivu domu u Hemstedu bilo je središte jugoslovenske kolonije u Londonu, i na desetine naše dece i studenata slavilo je u njemu Božić dok su bili van kuće i van domovine.

Kad se poveo govor o pokretanju »Nove Evrope«, još u Londonu, Pavao Mitrović bio je medju prvima da pozdravi i ovu zamisao, i pomogao je i aktivno da se ona ostvari, Njegova uspomena ostaće draga зушпа Кој зи ба poznavali, M. Ć.

a Li s a = Е 5 | Ruski mislioci i Evropa Gogolj — Slavjanolili — Hercen — Tolstoj — Dostojevski N. E. Fjodorov — N. J. Danjiljevski — K. Ljeontjev — Evrazijci napisao V, V, Zjenkovski, sa predgovorom, naročito za nju pisanim, od Gospodje Isidore Sekulić. Izdanje je ćirilicom, na hartiji „Nove Evrope“, štampano slovima i u formatu knjige „Hrvatska Rapsodija” M. Krleže, koju je izdala „Nova Evropa", Cena je knjizi 12 dinara, Knjiga se može dobiti u | ; UPRAVI „NOVE EVROPE“. Zagreb, Preradovićev trg 9,

64