Nova Evropa

уз настојање да. се провизорна, настава, у споменутим предметима што боље организује могли бисмо чисте савести отпуштати са Факултета лечнике, који својом спремом не би заостајали за лечницима, промовираним у иностранству. Оместа, би се могли снизити издаци за стипендије медицинара у иностранству, будући да потпоре код куће кудикамо не досижу висине стипендија исплаћиваних у туђим валутама. Уз то је наравно неопходно да, се на рачун идућег буџета исплати у име државне нужде барем толико, да, се спречи пропадање новоградња и да се израде планови за наставак радња.

Држим, да би се ова идеја, успркос доста високог ванредног оптерећења, буџета. од три године, дала, ипак остварити, а да се никоме ништа не одузимље, да се ништа нигде не руши. Тек у случају да би то било немогуће, наступила би далња, евентуалност — шта ratio — која би се ипак морала остварити пре него да уништавамо стотине младих људи којима, материјално стање не дозвољава да иду у иностранство: у случају да држава није у могућности наћи у току од три године 48,000.000 динара. (претпоставивши да вредност новца остане на данашњој висини), остао би као једини излаз: обуставити сместа све инвестицијоне радње у Београду и Љубљани, обуставити отварање далњих семестара у Београду, па сву тако постигнуту уштеђевину употребити нато да се омогући довршење загребачког Факултета. Ако претпоставимо, да би снижавање ставке за стипендије у иностранству изнело ма, и само 2,000.000 динара; ако би се, даље, обуставила, привремена, градња Патолошко-анатомског Завода у Београду, 8. снизило ставке за уређење појединих завода и клиника, ту би било сродстава за довршење загребачког Факултета довољно. А загребачки би Факултет онда радо подупро сва настојања, да се овај прекид у Београду и у Љубљани што пре обилно надокнади. Оматрам својом дужношћу, да изнесем и ову алтернативу, премда поновно наглашујем, да ју држим тек задњим излазом из данашње ситуације, те дајем израза осведочењу да до тога неће доћи.

Настојао сам овим рецима приказати пе ira et studio Nagano неодрживо стање медицинских факултета у Југославији, и указати на путеве којима би се могло у кратком року ово питање више мање повољно решити. Да ли ће се у надлежним круговима, а нарочито у садањој Скупштини наћи доста разумевања, и енергије да се коначно у тако важном питању прекине са досадашњим системом такозваног »фортвурштловања«, имаћема прилике да видимо.

Др. Ф. Сметанка, професор Медицинског Факултета. у Загребу.

Pitanje ljubljanskog Medicinskog Fakulteta.

Iz pisma, s katerim me uredničtvo »Nove Evrope« poziva, da naj izrazim svoje mišljenje o takojšnji potrebi oziroma nepotrebi treh medicinskih fakultet v naši državi, razvidim, da stoji vprašanje ljubljanske medicinske fakultete zopet enkrat na dnevnem redu, Sicer sem zavzel v tem vprašanju že ponovno v različnih člankih svoje

426