Nova Evropa

hovi uzroci i posledice«, u kome piše o migracijama stanovnika iz jednih krajeva u druge, Od »Naselja Srpskih Zem alja«, koja uredjuje J, Cvijić, izašlo je do 1914 godine 9 knjiga sa 31 radom; a od 1920 godine izdane su 3 knjige sa 8 radova.

Dugogodišnjim ispitivanjem i radom, Jovan Cvijić dobija potpuno jasne, kristalizovane pojmove o svima geografskim pitanjima, o njihovim medjusobnim vezama, i uticajima jednih na druge, i to ga dovodi do zamisli, da da sintezu svojih ispitivanja o Balkanskom Poluostrvu, Prvo ovako delo izašlo je u Parizu 1918 godine, »La Pćeninsule Balkanique. Gćographie Huamaineoe«, čija je prva polovica — znatno dopunjena — štampana 1922, latinicom i ćirilicom, kao »Balkansko Poluostrvo i južnoslovenske zemlje, Osnove Antropogčeogralije«s; a uskoro će biti publikovana i druga polovina, koja se bavi psihičkim osobinama Južnih Slovena, veoma interesantnim problemom. Drugo znamenito delo, svoju Geomorfologiju, J. Cvijić dovršava, te će verovatno do kraja iduće godine biti gotova.

Od strane naših i stranih naučnih ustanova, Jovan Cvijić je stekao puno priznanje za svoj naučni rad, Praški Univerzitet izabrao ga Je 1902 godine za redovnog profesora Fizičke Geografije, ali J. Cvijić zahvaljuje na taj položaj, sa motivacijom da i dalje želi da služi neposredno svojoj domovini, Docnije ga je filozofski fakultet Češkog Univerziteta u Pragu izabrao za počasnog doktora. Profesor Cvijić je redovan član, a sada i predsednik, Srpske Akademije Nauka, počasni ili izabrani dopisni član Češke Akademije Nauka; Jugoslovenske Akademije Znanosti i Umjetnosti u Zagrebu; Italijanske Akademije Nauka, Književnosti i Umetnosti; Matice Srpske u Novom Sadu; Kraljevskog Geografskog Društva u Londonu; FizičkoGeografske Sekcije Ruskog Geografskog Društva u Petrogradu; Geografskog Društva u Berlinu, Varšavi, Beču, Ženevi, Minhenu, Nešatelu, Bukureštu, Pešti, Amsterdamu; Geografskog Društva na bečkom Univerzitetu; »Narodopisne Společnosti Česko-Slovanske« u Pragu; Društva za ispitivanje Istočnih Zemalja u Beču; i počasni član Hrvatskog Prirodoslovnog Društva u Zagrebu, Društva Prirodnih - Nauka u Nešatelu, Češkog Prirodnjačkog Društva u Brnu, Srpskog Poljoprivrednog Društva u Beogradu, i Hrvatskog Starinarskos Društva u Kninu,

Za svoja naučna ispilivanja J, Cvijić je odlikovan srebrnom medaljom »Eugene Potron«, i zlatnom medaljom »Conrad MalteBrun« od Geografskogš Društva u Parizu; medaljom »Gauthiot« od Društva za Komercijalnu Geogralfiju u Parizu, i zlatnom patronskomi medaljom, medaljom engleskog kralja, od Kraljevskog Geograšskog Društva u Londonu.

Kao slavni predstavnik Geograhije u nekadašnjoj Kraljevini Srbiji, Jovan Cvijić je odavna želeo da se osnuje Geograšsko Društvo, ali se to moglo ostvariti tek pre trinajst godina, Dotile je 12 škole prolesora Cvijića izašlo nekoliko generacija mladih Seografa, dok je

14