Nova Evropa

па ај

сти, у другима су и најкрупније ствари остале познате само уском кругу. Специјално код оних банака, које су, по својим водећим људима, заступале извесну политичку тенденцу, афере су избијале на. светло. Јер и то је један специјалитет нашег новчарства, да се поратне банке деле и по странкама, дапаче да оне и у самој политици, редовно путем властите штампе, играју извесну улогу. Онда, је разумљиво, да се већ сами политички противници дотичних банака, или дотичних особа, побрину, да све афере, ако их има, изађу на. видело. Оне банке које се политиком не баве остају више поштеђене од новинске кампање, п њихове афере, можда и крупније него афере политичких им друга, остају незапажене.

Оволико смо сматрали за. потребно да споменемо на овом месту и о овом питању, тек да, укажемо прстом и на моралну кризу нашег новчарества» Та криза трајаће још дуго, и решаваће се напоредо са кризом целог нашег ратног и поратног јавног живота. Али људи који стоје на челу великим новчаним заводима, те који дрмају читавом нашом привредом, као људи од акције и нарочите способности, позвани су међу првима да помогну уклонити појаве које сметају нормалном развитку целокупности, те које, кад се изроде и претворе у чисту корупцију и аферизам, на крају крајева, дају право онима који траже апсолутну контролу државе и друштва над народном привредом и новчаним установама.

H. 5.

Наши привредни проблеми,

Једва је прошло четири године откако су настале у ередњој Европи нове народно-економске јединице. Економска структура старе Европе, п поглавито предратне средње Европе, уништена, је Ратом. Пре Рата. била је прехрана густо насељеног пучанства великог дела Европе, а понајаче Немачке, омогућена једино светском трговином, коју је потпомагала, до тан-

_ чина изведена деоба продукције и рада. Кад је то ратом разорено, морале

су наступити економске последице, од којих данас цео свет трпи.

Државе које су настале након Рата, нису само: нове политичке јединице него и економске, па. је потребно да се економски наново оријентишу, јер у данашње доба политичко јединство претпоставља и јединетвено економско подручје напрама. иностранству. Једно без другога не може се замислити. Док се нове државе стварају такорећи декретом, односно актом, што може потрајати дуже или краће времена, преуређење једног подручја У јединствену економску јединицу не може се провести једним актом, већ ту треба много рада, много времена, и много људи, да се то проведе. Таково се преуређење дало сразмерно брзо провести у Чешкословачкој, и без обвира на самосвестан и рацијоналан рад њихових људи, јер се тамо радило углавном о сједињењу само двају различитих подручја, док се код нас ради о економском сједињењу шест различитих подручја, равдељених пре Рата у три државе. Да се извођење тог преуређења не тиче наше властите коже, рекли бисмо, да је веома интересантно. Овако, ми морамо сами на себи искусити све прилике и неприлике различитих покушаја око стварања и провођења нове економске оријентације.

312