Nova Evropa

Preduvet za ovakovo rešenje naše današnje teške privredne lerize, bio bi svakako, pomiriti se sa stanjem koje je već stvoreno, i konačno zabaciti ideju i nadu o snažnoj popravci dinara, Ta ideja nas nikad neće dovesti cilju i rešenju bilo kojeg problema, i samo će odložiti za par godina olakšanje ove naše današnje krize.

IV

У данашњим тешким временима, ми се усуђујемо да, изађемо на среду са предлозима за решавање актуелних проблема нашег новчарства и наше привреде, за које предлоге знамо да неће наићи на одобравање већине фактора који долазе у обзир. Ми то чинимо у осведочењу, да су и новчани заводи, несамо држава, позвани да реше данашњу нашу привредну кризу, која није само криза. новца. него је и криза морала нашега новчарства, те за, чије решење није довољан само обичан напор, или добро смишљен план, него прави препород. Јер, иако не делимо мишљење оних који проловедају да све зло долази од капитала, и од банака, морамо признати да новчани заводи, и сви они који њих репрезентују, не стоје данас на оној висини на којој их не би могли домашити оправдани приговори. За. илустрацију овога, ми ћемо се још мало задржати на неким појавама. које су симптоматичне, и које морају бацити у бригу сваког поштеног присташу антикомунистичких доктрина, о нацијонализацији и комунизацији новчарства, и целе привреде уопште. Ту је, например, на првом месту појава такозваних »мајоритетеских синдиката«.

Нешто властитим поседом деоница појединих предузећа, нешто снагом подељених кредита, успело је неким заводима. да се наметну читавој налој привреди. У задње доба. изгледа да. се је нашла форма, која појединим заводима, или и појединим особама, и без великог поседа деоница, осигурава главну реч у појединим предузећима. То су синдикати који преузимају велике количине деоница, редовно уз далеко нижи курс него што би то ситуација, на тржишту захтевала, па те деонице редовно и не исплаћују: они их држе тако дуго док се не нађе згодна прилика да их са великим профитом даље даду. Такови синдикати преузимљу све више маха, па постоји опасност, да се читаво наше новчарство може да изроди у институције за обогаћивање појединаца. Та. појава није оригинално наша, већ је преузета, из држава. које иначе имају далеко више развијен пословни морал; но утолико је искушење веће.

Али и осим ових синдиката, и разних послова, са оваквим синдикатима, наше нам је новчарство у задњих неколико година донело доста разочарања. Сваки час избија на површину понека сумњива, појава, а, било је и неколико крупних афера. Чудо да смо још прошли без трзавица и катастрофа. попут неких држава у нашем ближем и даљем суседству, премда није искључено да, нам ова садашња криза не донесе неколико непријатних изненађења. Ове те велике и мале афере мало по мало опет заспивају, а јавност није обавештена, уколико су оне стварно постојале а колико су биле надуване. Треба, међутим, овом пригодом да нагласимо, да је заблуда. веровати у афере и некоректности само онде где су оне избиле на ВИДИК. Афера је било, више-мање, у сваком нашем заводу, само што сва нису изашле на, јаву; док је у неким заводима све, па и ситнице, сервирано јавно-

317