Nova Evropa

ових земаља, и искористити каталоге међународног библиографског Инстатута у Бриселу. Пројекат талијанског сенатора. Руфинија, о заштити научне својине, био је предметом дуге дискусије. Решено је да се пројекат достави владама, на увиђај, и да. идућа. Скупштина, донесе своју одлуку. Права, писца, и уметника, заштитиће се међународним законом. Овај има да, се инспирише одредбама које у том погледу већ постоје у извесним државама, поглавито у Француској и Белгији.

Циљ интелектуалне кооперације је, да олажша узајамно духовно упознавање народа, и да припрема пут к зближењу. Интелектуални шовинизам, који негира, разне културе и све што је туђе, кочи прогрес и ремети мир. Духовна, је веза. много јача но материјална. Једна, Бетовенова. симфонија, један Шекспиров, Гетеов, Дантеов, или Молијеров спис, приближују својим генијем много више и расе и народе него политика, коју воде ситни људи или дегенерисани умови. Помоћи интелектуалце у данашњој тешкој ситуадији, значи заинтересовати их за Лигу Народа и повећати њен престиж.

Разоружање. — Гордијев чвор сваке скупштинске сесије. Прошло године претресан је пројекат уговора, о узајамној гарантији који је израдио Лорд Роберт Сесил. Ове године поднесен је пројекат уговора. 0 узајамној помоћи који је елаборирао француски пуковник Рекен. Оба, пројекта проучавала је једна мешовита комисија, састављена од војних, цивилних, и радничких представника. Пуна, три месеца та, је комисија радила, и поднела свој извештај Савету.

Окупштинска комисија за разоружање узела, је у претрес и пројекте и извештај мешовите комисије. Након петнајст одржаних седница, поднела, је Скупштини следеће резолуције: 1) да Савет ангажује владе да не превораче војни буџет док се не изради и не усвоји општи план о разоружању; 2) да. Секретаријал објављује један годишњак 0 војничкој снази и индустриј“ ској моћи сваке државе, према, званичним податцима, 3) да се спреми нова, међународна конвенција за, израду и продају оружја, будући да је СенЖерменска. Конвенција, изгубила свој значај одбијањем Америке да је ратификује; 4) да комитет стручњака, проучи нова, хемијска и бактеријолошка. ратна средства, и да. их објави; 5) да чланови ратификују Вашингтонски Уговор, који регулише употребу сумарена и загушљивих гасова; 6) да се поштују регијонални споразуми закључени од стране појединих држава.

Г. Бенеш, известилад комисије за разоружавање, доказивао је, да. п0себни дефанзивни уговори између држава, које су изложене агресији нису противни Пакту, — они фаворизирају омањивање оружавања, јер појачавају спољну безбедност. Ако се ти уговори буду укинули, државе ће морати поново да, закључују тајне војне конвенције, које св косе и са Пактом Лиге Народа и са новим духом у међународној политици. Пољски делегат, Скирмунт, председник комисије, говорио је у истом смислу. Разоружање се може извојштити тек кад народи буду стекли тврдо уверење да су потпуно залнтићени. Док се општи уговор о узајамној помоћи прими и рати фикује од стране чланова. Лиге Народа, државе изложене опасности спољњег напада, дужне су да осигурају и себе и мир посебним споразумима, и дефанзивним уговорима. И у комисији и у Скупштини, Г. Окирмунт, министар Пољске у Лондону, оставио је најбољи утисак.

387