Nova Evropa

нато што је јесењи усев засејан под веома неповољним климатским условима (јако касно пала киша). Притом је важно напоменути, да је почетком године 1914 екстензивност обраде уступила место интензивности, што потврђује и знатно повеБана површина зимских орања за јаре усеве, која се, према последњим званичним статистичким подацима, ове године изравнала са засејаном површином од 1916 године.

Свакако би било још рано говорити о посвемашњем оздрављењу украјинског сеоског господарства. Превише су дубоке ране нанесене му последњег деценија. Нарочито осетљиво појављује се недостатак у радној стоци, иако се и ту полако већ опажа побољшање. За годину 1923 утврЂено је, да има за 523 хиљаде грла радне стоке више у степном (јужном) пределу Украјине који је најаче пострадао, но који се сада очигледно веома брзо опоравља и лепо развија. Целокупни број грла радне стоке у Украјини достигао је сразмере из 1916 године, само што каквоћом још увек доста заостаје, Број рогате марве достигао је такођер предратну норму; али је број коња још за 3 мањи од броја 1916, а број свиња је у 1923 био дапаче двапута мањи, док се истовремено количина ситне стоке (оваца и коза) повећала за 14:40). Управа земље настоји сада да надокнади недостатак радне стоке, нарочито коња, развијањем кооперације, која има да удружи мале поседнике, и применом у широким размерима машинског обрађивања тла (употребом трактора, ит. д.). 1. јуна 1923 било је већ 8,191 сједињених сеоских поседа, међу којима 4.448 колективних. Губернијских и рејонских савеза сеоско-господарствених кооперација било је 72, Централно удружење кооперација, такозвани „Сиљски Господар“, развија све успешније своје деловање, снабдевајући села стројевима и кредитом, те организујући тржишта за продају навелико сеоско-господарских продуката (делом је обновљен експорт јаја у Британију). — У развијању сеоског господарства играће важну улогу организација кредита од стране државе, Сама идеја о отварању овакова кредита, као и прва сеоско-тосподарска банка, поникле су на иницијативу Украјине, па је онда ова мера примењена и законом проведена и по свим осталим крајевима Совјетскога Савеза.

Најбољим доказом оздрављења сеоског господарства може служити излаз на вањска тржишта, Радом последњих двеју година несамо да су обезбеђене унутарње потребе осиромашених господарстава, него је омогућен и извоз у иностранство знатне количине жита и других сеоских продуката, У том погледу Украјина долази на прво место међу свим државама Савеза.

Исто тако запажамо знаке неоспорног побољшања и прогреса и у свим гранама индустријског живота Украјине,

405