Nova Evropa

postanku Sokolstva dali su nemački fturneri, Najbolji dokaz za ovo poslednje jeste u tome, što se već pri samom radjanju Sokolstva, sa fundamentalnmom idejom čovečanskog obrazovanja, smešala i srasla ideja nacijonalistička, Francuzi su probudili bili Nemce, Nemci Čehe, i tako dalje, Zato sokolska ideja i тога да glasi: obrazovanje celog čoveka, putem privaime inicijative, u svrhe narodne i narodnosne! U tom se pravcu dakle u toku vremena i razvila čitava jedna literatura, sa frazeologijom nacijonalizma, i sa velikim trudom skupljani su zato argumenti iz raznih područja nauke, Iz slučaja, ili i nevolje, nastao je jedan sistem, — od Sokolstva nastao je sokolizam, Sokolizam je, dakle, prvobitna sokolska ideja shvaćena, protumačena, i sprovedena, jednim staležom, t, zv, malogradjanskim,

Dalja transformacija ove ideje ima ovaku formulu: obrazovanje celog čoveka, putem privatne micijative, u svrhe narodne a u korist jednog staleža, Sve mane i sve vrline toga staleža, njegovih pokreta i njegovih gledanja, sve se to reflektuje u sokolizmu, Sokolizam znači službu strujama i ciljevima koji nisu više sokolski. Do pred Rat sokolizam Je poglavito bio uplivisan idejama marodnih samostalnosti, ujedinjenja i oslobodjenja, To je glavna karakteristika Sokolstva dokle se živelo u ropstvu, Pa je otuda, iz ropstva, izvirala i glavna ideja budućnosti, ideja Slovenstva, Na putu ka oslobodjenju trebalo je potpore, saveznika, i jedinstvenog fronta; šta će biti od Slovenstva. posle, iza oslobodjenja, to se nije znalo ni pitalo, Slovenski obrazovni ideal čoveka, Slovenstvo, je za šezdeset godina sokolskog žiБа ostao potpuno neopredeljen, Štogod je učinjeno, bila je тата.

Na nekoliko poslednjih sveslovenskih sokolskih sastanaka sve do danas postupalo se diplomatski, Niti je skovana ideoloФа, niti se došlo do praktičkih rezultata, Sva interslovenska pitanja ostala su otvorena, Gdegodi su slovenski narodi susedi, odmah je tu i gorući problem imperijalizma, hegemonije, i megalomanije, Čak godine 1920, u Pragu, na ogromnom sokolskom sletu, nošene su u svečanoj povorci standarde župa Šleske pokrivene crnim velovima, oko kojih su čuvali stražu oružani češki legijonari; i toj se tački programa najviše pljeskalo! Osim gesla, nije stvoreno ništa, Geslo je varirano; a najkraći sadržaj njegov jeste: glavna oznaka svega Sokolstva jeste Slovenstvo!

Izgleda da je jedna velika strana istorije Sokolstva svršena. To je Sokolstvo do Rata, 1 sada list treba da se prevrne, i nova strana da otpočne, Kratka karakteristika svega dosada može biti kazana zgodnim maslovom: Sokolstvo Ropstva! I Као što je to sigurno, tako Je sigurno da novi list ima biti: Sokolstvo Slobode! Mi živimo u uvodu ka tom Sokolstvu Slobode.

515