Nova Evropa

доћи кући да помогне влади Г. Давидовића, која ће, вероватно, пронаћи пута и начина да му омогући повратак и да га лично заштити у домовини, Ако сад не дође, ствари ће се развијати и без њега, ипротиву њега, јер — отсутни увек имају криво. То зна Г. Радић, и сва је прилика да се он налази већ на путу кући, Осим ако га доиста није ударила капља, како су писале новине, што би нам било жао. Ако ни сад не осећа да треба да дође, онда боље да га је ударила капља, B.

Društveni pregled. Ferijalni Savez, u Skoplju,

(Ovo je, u izvodu, govor kojim je predsednik Ferijalnog Saveza za drugu godinu ofvorio svečanu sednicu ТУ, Копбгезе u Skoplju, 11. jula ove godine,)

..,.Da je Ferijalni Savez dovoljno širok da obuhvati svekoliku jugoslovensku omladinu, i slobodan da je održi u slozi i zajedničkom delovanju, i pored sviju razlika koje je dele, i pored toga što za članove ima najraznorodnije elemente, pripadnike sviju političkih stranaka, plemena, i vera, mnogima izgleda nepojmljivo, Oni rezonuju otprilike ovako: »Omladina je beskrajno temperamentnija i bujnija od starijih ljudi, ona se rukovodi prvenstveno osećajima, nagonom; otkud onda da ta zanesena omladina može da ostane složna na okupu, u frontu koji je svakim danom neprobojniji, dok se medjutim oni zreli, oni staloženi ljudi, njihovi stariji, glože bez prekida, i daju katkad sliku rodova u vreći?« — Tome nije teško naći objašnjenja. Naši ocevi stvorivši slobodne gradjane od bespravnog roblja, raspravljaju sad o uredjenju državne zajednice; medju njima ima, i mora ih biti, različnih pogleda, koji se bore o prevagu, i koji neminovno dovode do sukoba i najrazboritije ljude; nade u budućnost, žarka želja da ona bude što lepša, isto su tako duboko usadjene u ljudskim dušama kao i sećanja na prošlost, kao žalost za onim što je minulo i što se neće nikad više vratiti, pa je razumljiva i težnja da se budućnost što više isprepleće prošlošću, Otuda borba, Podvojenosti u shvatanjima bilo je oduvek kod ljudi koji misle, Četrdesetih godina prošloga veka imala je Srbija da izdrži jednu tešku ustavnu borbu. Srbija se tada tek stvarala, kao sad naša država, Sukoba ideja i sukoba ličnosti bilo je i onda; a ipak je tadašnja mala kneževina Srbija srećno prebrodila i tu krizu, i druge još mnogo teže i mnogo opasnije. Omladina, medjutim, naročito ova koja je okupljena pod zastavom Ferijalnog Saveza, nema da bije bojeve za ovakvo ili onakvo uredjenje

134