Nova Evropa

valnom životu, a naročito u politici i u državnoj upravi, i oni će činima da zadobiju svet za sebe i postanu simpatični za imitaciju. Тако će ojačati novi jugoslovenski tip, koji će, iako samo rezultat naših općih osobina, biti selektorno bolji i sposobniji od sadašnjeg prosečnog čoveka, te unoseći u društvo principe solidnosti, demokratizacije, i unapredjivanja, dati bolje kulturne rezultate čovečanstvu,

Ove ideje dužni smo u praktičnoj primeni na jagoslovenskog čoveka realizovati i forsirati svaki u krugu svoje delatnosti, bez obzira na grupsku i partijsku pripadnost.

J. Zubović,

(Опасност од комунизма

Навештена је била једна борба, и то можда једина која се је чинила бар донекле оправдана у овој нашој држави. Било је то онда кад је коалицијона влада одузела била посланицима комунистичке партије право народног заступања, = кад им је једном законском наредбом растурила удружења, а њих стварно поставила изван закона, Учињено је то било, како се је рекло, у одбрану државе, Тако се је рекло и образложило, према свима познатој максими: salus re publiсае suprema lex, Тада ce је нашло доброћудних људи, који су те мере тако и схватили, и одобрили поступак наших државних кормилара. А било их је опет, који су били мишљења да је владин чин незаконит, и питали, може ли се правно ваљано одузети једној парламентарној скупини право на мандат а да се не распусти Скупштина 7 Они заменише теорију с праксом, и не могоше увидети да је свесто моћи извршења једини признати аргуменат свих чина власти.

Тиме је била начета, али не и довршена, борба. Отада се је на обема странама приправљало и јавно и тајно за нове сукобе, док ето скорашњи људи на власти — наком три године вребања — не прекинуше тајац и не покренуше нове навале с обичајним затварањем друштава, људи, и преметачинама, а све то у потпуном невремену. Јер зна се, да овога пута нису били комунисти циљ, Они су били само средством застрашивања, што је имало послужити онима тада на власти да се на својим местима одрже; а одржани да спровелу изборе методама терора у знаку „одбране државе".

Пре три године било је то другачије: у једној атмосфери опће изгубљености, и у уверењу да „они из Русије долазе“, могли су наши комунисти да искористе једно њима склоко психолошко расположење, и да преузму — ма и неприправни какви су били — власт у руке. Мањкао им је одрешити ис-

156