Nova Evropa

туп, а власт, која се је брзо снашла, искористила је њихову „неодлучност да их тим смелије удари по глави. То су чињенице, Али о томе нећемо сад говорити, Друго је што нас овде занима: да ли борба противу комуниста налази оправдање у одбрани државе2 Јер, ако то стоји, онда ћемо се лако "сложити у признању оправданости и најтежих мера, и легитимности свих средстава, И није то све: тада је држава власна ударати и све оне који јој у њену настојању не помажу; дакле власна је тражити и активно суделовање грађана у одбрани државе, Или у држави и за њу, или против ње а изван ње. Нема трећег излаза.

Што хоће дакле ти опасни комунистиг Промену друштвеног поретка с помоћу власти пролетаријата. Та би промена имала бити упућена, да донесе равноправност свима у подели плодова земље, ума,и руку. Стварно, промену битну у саставу овог нашег друштва, Не борбу — као пре 136 година — за признање трећег сталежа, него за поравнање свих сталежа и свих људи у раду и у награди, То је основа; а детаљи остају увек детаљи, који се мењају према приликама, према носиоцима основе, и времену. И сада настају приговори: те су основе неостварљиве, јер напредак човека лежи у индивидуалном налјецању, А долази у обзир и развој и култура човека — у дугим вековима, његова настојања и његов бијолошки састав, И онда долазе протудокази. Све голе теорије. Добро је да се бистри, мисле једни.

Али је јасно, да се живот не може заустављати на теоријама; као што јеи познато, да је борба за „напред“ ожигосала човека при првом његову наступу на стециште повести, Па стога и ови наши мали људи не могу без ганућа трпети, да им 8-сатни дневни рад доноси једва толико да не умру од глади, док се у исто време други с малим или никаковим_ радом купају у обиљу. А и ови наши интелектуалци, уз сву. чврсту веру, још не претворише воду мостарску у жилавку. Па онда, како да сви ови који пате у друштву, а. за друштво, не нађу међусобног додира 2 Како да их заједнички јади не. повежу, и како да не покушају наћи — и снагом удружених. и провести — промену овог поретка на боље2 Све је то тако једноставно и тако разумљиво, — исто тако као што је разумљиво опирање свих повлаштеннх противу промена које би им могле донети тегоба, ненаучених труда и жуљева, те неизвесности, И када се они послуже свим средствима, паи снагом државе и закона, да одбране своје уносне положаје, и тада је све то једноставно и разумљиво. Јер ето, нико се од шале не дигне испред пуне софре, док се не засити или док. га не скину,

И ето нам тражена одговора: држава није у опасности. као идејни репрезентант једног географски уоквирена орга-

157