Nova Evropa

П. С. За Ваше орјентисање, слободан сам приложити Вам овде мој интервју у загребачком листу „Кес“ од 29,30и 31 Октобра. На овај је интервју Хинковић онако дрском инфамно у „Обзору“ реплицирао, као што знате,

6) Peto pismo (за »ргојекбот«) |, Мојпоуба М, Елен си:

Hotel Paris у Прагу, 31 Децембра 1923 Драги господине Ристићу,

Јучер ми је г. Нешић саопштио Вашу поруку. Верујте да ми је неизрециво жао што Вам толико досађујем, али на мени нема никакве кривице! Објаснио сам Вам целу ствар и како се ту ради о чистом и јасном одговору на једну инфамну клевету! Свестан сам Вашег физичког стања, пак сам Вам ево, договорно са г, Нешићем, саставио један пројект писма да бих Вам посао олакшао и да бисте видели што очекујем од Вас, Ја требам пуну задовољштину. То је само пројект, разуме се, односно предлог, али он садржи баш оно чим ће питање са моје стране бити заувек решено. Друге ми алтернативе нема него да наступим судским путем против клеветника.

Ево што јучер из Загреба пишу мојој жени; „Сви Љујови пријатељи ишчекивају са нестрпљењем да се већ једном изјави г. Ристић и да Лују баш овом згодом буде дата потпуна сатисфакција, јер је то јединствена згода, која не смије више да се врати“, Ето, драги госп, Ристићу, како сви поштени родољуби мисле.

Унапред Вам благодарећи, јесам и остајем Вама вазда искрено одани

Лујо Војновић.

Са приложеним пројектом, све може бити свршено за 1. ДИ 2 сата!

Пројект писма

12 Зашто ми тако доцкан одговарате; болест и трчање мога писма из Београда у Беч пак у Братиславу,

2 Ваша индигнација због напада г, Х, на мене и због увлачења Ваше особе у његова произвољна тврђења,

3“ Након толико година, природно је да се не могу сетити свих потанкости мојих разговора са члановима Југосл. Одбора у Риму.

Разговарао сам и са г. Х. о провали у аустријски конзулат у Цириху и о гласовима који су у Риму кружили у вези с том провалом, како сам разговарао и о толиким другим

541