Nova Evropa

Друштвени преглед. Чиновништво ван закона.

Члан 6. Закона о чиновницима (од 24. јула 1923) изрично каже, да чиновници са потпуном факултетском спремом, и са прописаним испитима, спадају у прву категорију, — то је јасно и за најназадније референте најпримитивнијих управа; али код нас је ипак било могуће да се прекрши и та тако једноставна и јасна одредба закона. Када се је имало извршити разврставање чиновника, по горе наведеном закону, то су бар у т. зв, пречанским крајевима — могли брзо и тачно извршити поједини велики жупани, уз накнадно одобрење односних министара, тако да не буде никакве неправде, неправилности, и жалбе. Али, као са свим осталим код нас, тако и са разврставањем чиновника: при сваком министарству постављене су посебне комисије, које су направиле на хиљаде грешака и неправда. Једне чиновнике су стрпали у ниже категорије, другима нису убројали све године службе, треће (неквалифициране) су угурали у више категорије, м тако даље.

Између осталога, многи чиновници са потпуном факултетском спремом дошли су у другу категорију, те већ неколико месеца не примају оне принадлежности које их пуним правом иду. Чиновници су те декрете добили са потписом свога министра, и чудновато је да су министри (особито правни!) могли потписати и доставити такве неисправне одлуке, које су најочигледнија повреда члана 6, Закона о чиновницима. — Сада се чекају решења жалби поднетих Државном Савету, — само се не зна колико ће требати да се чека, и да се без потребе страда са јако смањеном платом. Испрва се говорило да имаде 80.000 жалби, па онда да их има само 40.000, док се није пало на 35.000. У први мах се говорило, да ће Државни Савет брзо решавати те жалбе; па онда, да се је поставио на једно гледиште по којем би сама влада морала исправљати ту гомилу неправда, а сада се говори, да их ипак решава Државни Савет, Ако се узме да Државни Савет реши дневно двадесет комада, онда је то 1750 дана, а ако се уброје недеље и празници, онда и много више.

По овом се најбоље види колику су неправду починиле комисије за разврставање, и министри који су потписали њихова противзаконска решења. Шта би они рекли, да чиновници са потпуном факултетском спремом, који су због њих неисправно стрпани у другу категорију те не примају своје редовне плате, солидарно туже за одштету све чланове тих комисија,

и односне министре, па да их суд збиља осуди на одштету 2

46