Nova Evropa

полиције у том питању јесте креација скрбничког фонда, Ниједну каријеру није лакше уништити, и то фундаментално, него ли ову једне блуднице: незгоде, болест, и уопће све што јој ехјемецт поништи или поквари, одузима јој зараду. Но што онда2 — Преостаје јој да постане или сводиља или ортак такове 2 Или, да узмемо моралну варијанту, па да претпоставимо да се проститутка хоће да ријеши свога тужног заната, Материјална беда одвратиће је од етичке и моралне стазе на коју би је бољи инстинкт могао повући, Тому се даје избјећи креацијом овакова фонда, који је једно од најачих средстава. превенције, ако и не самој проституцији а оно оним незгодама које уз њу иду, а којима хоћемо да превенирамо.

Најаче средство превгниције, међутим, јесте и остаје благ и хумани дух којим се превенција води, у циљу да се од биједних парија створе људска бића, Треба настојати да их се одржи на извјесном нивоу, и недозволити да персекуцијом сасвим пропадну у глиб, чак и оне које су тек први корак учиниле на томе путу. (Пратећи са много интересовања ове појаве и њихову еволуцију у нашем народном животу, морам са великим задовољством констатовати, да је ћудоредни одсјек редарственог равнатељства у Загребу, под управом свога шефа, г, Васиљевића, у изнесеном правцу знатно напредовао.)

Атстрахирајући од опасности проституције у санитарном погледу, највећа погибао од ње лежи у њену конвицинитету са криминалом. Цио комплекс тога питања покушаћемо да илуструјемо једним примјером, који се одиграо године 1912 у судници малог провинцијалног мјестанца О.

Пред наш дугачки зелени сто предведоше једну црнку њежна узраста, врло живих очију, којима је радознало гледала у нас, који се окуписмо да јој судимо. Стари предсједатељ прочита оптужницу. Оптужује се са злочинства крађе. Настаде унакрсно испитивање, и резултат му бијаше овај. Живјела је срећно и удобно, невјенчана, са једним добро ситујираним обртником на селу. Имала је свега што јој је српе желило, Наједном се у кућанству догоди крађа новца. На сву дружину паде сумња, само не на њу. Она је крала, При другој, већој, крађи шчепаше је жандари. На сва питања, зашто је крала, сљегала је раменима, и тупим погледом зурила у суце. Тада се испостави, да је она негдје у Босни била у борделу, док је одатле тај човјек, пун вјере у оплемењујућу снагу љубави, не доведе у свој дом. Ситуација је била јасна: крала је зато што је била проститутка.

Људски морални и физички организам, наиме, силно је сложен, и сви су органи међусобно повезани у једну цјелину тиме што се све функције међусобно замјењују, и једна постаје узроком за другу. Не могу поједини дијелови да буду хаварисани а остали да остану интактни, Догађаји на подручју сексу-

350