Nova Evropa

су они били тако довољно сити и одевени да су гнездо својих отаца напунили до прелива, те су се с временом дали на мучне сеобе у свим правцима..."

Тада проф, Јенкс прелази на испитивање Словена са антрополошког гледишта; он истиче словенску широку главу, којом се толико разликује од дугоглавог Гевтонца, па наставља;

„Формативно дело словенског гнезда беше довршено на почетку хришћанске ере. Словен се развио а да на њ нису утицале велике цивилизације Европе, грчка и латинска; нити је он утицао на њих. Гнездо је, како рекосмо, било препуно и преливало се. У првом веку нашег рачунања започиње кретање Словена из њихових шума у околишне земље, Ране миграције Словена међу туђе суседе вршиле су се кумулативним процесом интерпенетрације заједнице, Словен је поседовао снагу експанзије и апсорбирања.

„Према северу и истоку, уз мешавину финске крви, он је постао Великим Русом, Према југу, у додиру са Гатарином, развио се је у Украјинца., Од његова заузећа Балкана потичу данашњи Словенци, Србохрвати, и Црногорци, Апсорбовање доцније придошлих Бугара од стране Словена, на јужном Балкану, дало нам је данашње Бугаре, Румун је племенски такође увелико пословењен, Чешка и словачка племена прођоше кроз моравску пукотину Карпата, и настанише земље келтских Боија. Према северозападу, словенска се племена разлише широм већег дела данашње северне Немачке, те за много векова заузимаху балтичке обале од Лабе до Висле; теку једанајстом и дванајстом веку, и након дуга ратовања, изгубише Словени власт над тим земљама. Једино ту промашио је Словен да задржи земље на којима се проширио. Између Словена и Тевтона рат се водио непрестано, за 1500 година. Источни Фронт у Светском Рату био је само наставак ове вековне борбе, Енглеска реч „чјауе" (роб), и њени сродници у европским језицима, потиче из времена оног древног ратовања када су словенске заробљенике продавали на трговима робова у Европи, Преци данашњих Пољака врло су се рано доселили на отворене равнице, које су све отада племенски задржали, успркос катастрофалних политичких промена...“

П. Словен је стар, а ипак пун младости,

Под горњим натписом наставља своју радњу проф. Јенкс, додајући поднаслов: „Један парадоксалан народ чија се природа прелива и често прекипи“, Овај је део још занимљивији, те га преводимо дословно.

Трајност многих словенских карактерних својстава, која

су се одржала широм простране географске дистрибуције тога народа, показује, колико су на свом првобитном подручју

236