Nova Evropa

Romen Rolan i „Francusko-nemačka anketa“.

| Andrč Žermen (Germain), koji — uz saradnju nekojih odličnih imena današnje Francuske — izdaje »La Revue Europčenne«, objavio je nedavno članak o svojoj poseti kod Romena Rolana, pa se na jedan veoma simpatičan način zauzima za ličnost i ideje ovog »poslednjeg Hrišćanina«. Njedova revija otvorila je na svojim stranicama poznatu »Етапси= sko-nemačku Anketu«, na koju se {u broju od 1. аубизта) odazvao i Romen Rolan, jednim značajnim člankom, prepunim Žalosne i teške rezignacije. .

Pre nego što ulazi u samu stvar Rolan spominje, kako je nekoliko dana boravio u Nemačkoj, gde je došao u dodir sa više istaknutih Nemaca, sa kojima je govorio o obnovljenju Madam de Stael-ove »Nemačke«, Ali onda kaže, da je to jedna »strašna zadaća u času kad se ova silna masa fuzijoniše«, i nastavlja: »Ja u ovome času, više ne bih umeo da jasno izložim svoje poglede ma francuskonemačko pitanje, Tragični dogadjaji koji se razvijaju po celom Starom Kontientu bacaju to pitanje u muzej starina, uz poklike prošlosti, Veliki narodi ZŽapada nalaze se u predvečerju propasti, Radi se doista, izmedju njih, o »revanšu« i o nadmoći!.,.. Ako ti besni psi nastave da se grizu, nesmiljena palica sudbine moći će da odcepi i savije jednog po jednog, izmrcvarivši ih i ponizujući ih do: skofa, Neka mi moji prijatelji, oni koji me čitaju, oproste za težinu ovih reči, Ali evo već jedamaest godina otkako gledam kako ovaj besmisleni rat ruši stupove evropske civilizacije, te otkako sam роplašeno viknuo iz sveg grla. No šta može jedan osamljen glas?,,. Sada se samo mučim, i više me nije strah, jer vidim sudbinu, A. sudbina je mudra, kada su narodi ludi, Ona je uzela upravu u svoje ruke, neka joj je istrgne ko može!,,.

»O, mladi ljudi, hrabra srca i okorela u borbi, ko je od vas spreman da joj stane na put?« ..,.

U Švajcarskoj, 8de je Romena Rolama. zatekao Svetski Rat, i gde on tako rado provodi svoja leta {vidi članak V, Stajića u »Novoj Evropi« od 11, jula 1925), u Vajnfeldenu, osnovao Je пеdavno Emil Roniger »>Arhiv Romena Rolana« u kojemu će, medju ostalim, biti prikupljeno i sve što je o ovome velikom savremenom Trancuskom mpiscu napisamo, ili što je od njegovih spisa prevedeno, na stranim jezicima,

(Saopštio) B. #,

444