Nova Evropa

__ Књиге и листови · Руска Револуција у лепој књижевности ___(руској и страној). 1. Клод Amč (Claude Anet).

- ЈУ досадашњим серијама наших чланака („Друга Руска Револуција, приказана од њених руских учесника“, „Друга Руска Револуција, приказана од њених страних учесника и посматрача“, и „Из докумената новије Руске Историје“) по«сушали смо да прикажемо разна важнија и већа дела о Руској Револуцији и њену пореклу, па ћемо те серије и наставити догод мислимо да их наши читаоци с интересовањем прате. Али, поред мемоарских и научних дела, поред аката и докумената, и лепа књижевност пуна је списа посвећених великој руској трагедији. То је природно и разумљиво, јер Руска Револуција, и једна и друга, обилују занимљивим догађајима и драматским појединостима, тако да доиста спадају у ред најзахвалнијих и најпримамљивијих тема, кое се веома згодно дају обрадити у лепој књижевности. У „Новој Европи“ је већ и бивало говора о неким књижевним делима изазваним Револу"цијом (поименце истичемо оно што је писано о Александру Блоку, чија знаменита поема „Дванаест“ спада у ред најлепших продуката руске књижевности, и то несамо револуцијонарне). Али ћемо сад да почнемо једну систематску серију приказа значајнијих списа у којима одјекује Револуција у руској и страној лепој књижевности; и то смо за почетак изабрали дело Клода Ане-а под натписом: „Када се затресла земља“, које је — написано године 1920—21 (након боравка ауторова у Русији) — имало изванредан успех, (и које је изишто и код нас у издању „Забавне Библиотеке", а до недуго је излазило и у подлисцима „Политике“).“)

Мото, које је узео аутор за овај роман, јесу речи Лава Толстоја према цитату Максима Горког: „Човек преживљује "земљотресе, епидемије, страхоте болести, и друге туге душевне; али је њега одувек навише мучила, мучи га, и мучиће га, трагедија алкова"“. Тачка гледишта, полазна тачка, језгро овог романа, изражено је лепо овим речима великог писца, јер страсна и дусоко занимљива љубавна драма, то је основа романа, а Руска Револуција је оквир у којему се сама драма одиграва.

Потка романа састоји се у следећем. Првог дана Револуције, изашла је у шетњу по Њевском Проспекту у Петро-

'*) Claude Anet: „Quand {a Terre Trembla“, Paris, Bernard Grasset, Еднешг (у серији „|е Котап“, коју уређује Едмон Жалу) стр. 334.

564