Nova Evropa

roš, Naovom se sastankunijeniočemu drugom raspravljalo, aidejazaovajsastanak potekla je od G. pukovnika Petra Pešića {stoga on zacijelo o njoj i ne govori u svom napisu »Crna Gora u Svjetskom Ratu«, u »Ratniku«), G, Pašić i njegova diplomacija iskoristili su kod Saveznika ovaj dogadjaj na štetu Crne Gore i kralja Nikole.

To su tek neki primjeri kako se postupalo od strane zvanične Srbije protivu nas, u ratu za Srbiju, Ali se ja ovdje na njima duže zadržavati ne mogu, uslijed malenog prostora, pa ću preći odmah ma jedno od 'rupnijih spornih pitanja iz ovog doba, na pitanje Skadra,

Maja i juna 1915, austro-ugarski generalni konzul u Skadru (danas češkoslovački diplomata) ometao je, s pomoću od njeda organizovanih arbanaških banda, ishranu Crne Gore rijekom Bojanom, uslijed čega se na Cetinju osjetila potreba, da se okupira sjeverna Arbanija do rijeke Drima, Ja sam se protivio okupaciji same varoši Skadra, Imao sam zato svoje jake razloбе, за kojima se slagao i pokojni Kralj, Kralj najposlje predloži, da se traži mišljenje G, Pašića. Ovaj je odgovorio, preko crno: gorskog poslanika u Nišu: »Uzmite Skadar i sve do Drima, ako vojske za to imate«, Crnogorski poslanik dodao je još: »Stavite i vi jedanput Evropu pred svršen čin«... Ja sam se i dalje protivio okupaciji Skadra; ali je većina bila zato da se posluša iskusni stari državnik, Medjutim, srbijanski delegat, gjeneral Janković, šef Štaba crnogorske Vrhovne Komande, reče da vojske za ovu operaciju nema. Vlada onda uze vojsku koja je stajala prema Arbaniji, i okupirala je svu Arbaniju sjeverno od Drima, Nato su G. Pašić i пјебоу! абеп! роčeli širšti vijest po Evropi, da je Crna Gora uzela Skadar u sporazumu s Austrijom, dovodeći ovaj dogadjaj u vezu sa sastankom knjaz Petar—kapetan Hupka. Gjeneral Janković daje ostavku stoga što je Vlada upotrebila vojsku protiv njegove volje, Na njegovo mjesto postaje G. P. Pešić, 21, juna 1915, šefom Štaba crnogorske Vrhovne Komande, i on zbog jednog neznafnog dogadjaja, pod prijetnjom prekida svih odnošaja Srbije sa Crnom Gorom, oduzima kralju Nikoli svaku vlast nad crnogorskom vojskom, Da izbjegne svjetski skandal, i održi bratske odnošaje sa Srbijom, Kralj je popustio i pred ovim nasilničkim aktom, Onda novi šef Štaba otpočinje lajnu kampanju, svjesno neistinitu, protivu Crne Gore, njene Vlade, njene vojske, čiji je on medostojni šef, i protivu kralja Nikole.

Svoju zvaničnu prepisku objelodanio je docnije G, Pešić u pomenutom već »Rafniku«, za movembar/decembar 1924 i jamuar|februar 1925.

Mi nijesmo znali za tajne С. Pešićeve prepiske, niti smo kao dobri Srbi mogli i slutiti do kojeg stepena se zaboravljag

354