Nova Evropa

упути Вице-канцелара и Министра Правде у Спа, јер ће бити потребно присуство ауторитативних лица ако би дошло до састављања тако важног акта као што је абдикација. Канцелар је одвратио, да зато више нема времена, — абдикација мора изјутра да буде већ готов чин, У Спа то нису схватали, Међутим, током ноћи, стигли су гласови, да се баварски Краљ одрекао престола, Херцог од Брауншвајга такођер, а Велики Херцог Мекленбург-шверински да је признао захтеве Совјета радничких и војних депутата. Тако је освануо у Берлину 9. новембра — дан решења.

Око 7 часова изјутра искупили су се вође радника у редакцијоној дворани социјал-демократског листа „Могу 5", Шајдеман им је, дан пре тога, саопштио био да сам Канцелар настоји на томе да се Цар склони на абдикацију, и упозорио је да још није истекао рок преданога Ултиматума. Одвраћао је од насиља и крвопролића, иако је осећао да му се узде полако измичу из руку. Закључено је, да се сачека абдикација до 9 часова изјутра, — ако до тога времена не уследи, онда да радништво изађе на улицу, Међутим, за она два сата чекања догодило се нешто што је предухитрило даљи ток догађаја, У партијску канцеларију „социјал-демократске веБине" дошла је депутација Јегерског Батаљона, који је био упућен у Берлин као „поуздана“ војна јединица, са захтевом да неко од управе пође одмах у касарну батаљона и објасни. војницима политички положај. Раднички вођа и искусни говорник Ото Велс упути се одмах с депутацијом у касарну.

Цео батаљон био се сакупио у касарнском дворишту. Стојећи пострани, официри нису знали шта да почну, Из оближњих касарна беху нагрнули и војници других јединица. Мала колица, истурена на средину дворишта, послужила су Велсу као говорничка трибина. Отуда је почео да говори. Говорио је о томе, како је тешко приближити се миру, какве изгледе пружа даље вођење рата, у чији добар исход нема више наде; позивао се на Вилзона, наглашујући да ће се само абдикацијом моћи утрти пут к часноме миру. Да радништво већ диже главу, и да је у Килу, Минхену, и Хановеру проглашена република. Ту је застао, Није био сигуран у расположење својих слушалаца. Али војници и официри стајали су ћутке, Тада се он одлучи да питање стави на оштрицу ножа: „Питам вас", узвикну гласно, „хоће ли берлински гарнизон пуцати на раднике, или ће држати с народом7 Од вас војника зависи, да ли ће бити мира или грађанског рата. Ви морате, па ма шта то стајало, спречити грађански рат. Кликнимо у то име: да живи слободна народна држава!" ,,. То је био критичан тренутак, Говорник је стајао повисоко, надоглед свима. Али нико од официра није употребио оружја. Војничка маса прихватила је бачени поклич, — прва војна

55