Nova Evropa

у

љена скоро његова половина, и по тој се написаној и издатој половини могу и сувише јасно назрети основне контуре, тенденције, мерило, укус, савесност, и систем, са којим се приступило једном овакову и важном и пуном одговорности раду.

Ово је један важан и пун одговорности рад свугде на свету, — важан и тамо где се књиге ове врсте чешће и у разноликијим формама појављују; а утолико важнији код нас где су досад сви слични покушаји већ у зачетку пропадали,

Кратку и што одређенију дефиницију речи енциклопедија нађићемо у Функ-и-Багналову Речнику, где стоји да је енциклопедија „дело које садржи обавештења о свим стварима, или пружа исцрпна обавештења по једном предмету, тако нешто например као Јеврејска Енциклопедија“, Станојевићева Енциклопедија није нешто као Брокхаусов Лексикон, — још мање је то „Енциклопедија Британика“, Велики Ларусов Речник, „Енциклопедически Словар", Американска Енциклопедија, или рецимо ствар онакве врсте као што је велики Вебстеров Речник (где је главна пажња посвећена филолошкој страни), То је једна чисто нацијонална, дакле „Народна Енциклопедија“, нешто као поменута Јеврејска Енциклопедија; па бисмо, према томе, требало да очекујемо од ње исцрпна обавештења бар о свему што се тиче чисто народних ствари код нас Југословена (т.ј. код Срба, Хрвата, и Словенаца, како то претпоставља да каже Г. Станојевић).

Кад већ нисмо срећни да имамо једно дело оних размера, и по оном плану, као што је рецимо „Енциклопедија Британика", онда је неоспорно добро да се ма и један овакав рад скучених размера код нас појављује. Али то би тек онда било добро када би тај посао био израђен онако савесно, онако научнички, озбиљно, и са високим критеријумом, колико је потребно да се уздигне било над свим ситним и ускогрудим свакодневним размирицама било над моментаним прелазним расположењима и модама. Вероватно да нема ниједног посла на свету где би било потребнија безличност, где се више захтева оне нарочите научничке сухопарности што као кроз какво цедило филтрира све ствари и даје им своју праву меру, него што се то тражи код лексикографских послова, Нема изгубљенијег труда и промашенијег напора него кад се од једне овакве ствари прави просто агитацијони памфлет, или нека котеријашка и партизанска компилација и без мере и без озбиљности, А изгледа, међутим, да је то баш наш случај, Приговор је тежак, и треба га поткрепити доказима.

По својој спољашности, ова Енциклопедија наличи на све друге велике енциклопедије. Тако је ту објављена дугачка листа сарадника са свим њиховим титулама и адресама; код многих информација, пружа се њихов извор и литература , сви

85