Nova Evropa

Извјесни листови, у своје вријеме, публиковали су (не знам чијом индискрецијомј, једно моје приватно писмо, упућено краљу Николи. Та преписка, наметнута краљу Николи те индиректно и мени, заиста је постојала, у Бордо-у, али не у оном тону који је онако напамет публикован. Она је била жучни излив једног увријеђеног срца које је вазда најоданије куцало за Отаџбину и за Краља. Сличних сукоба са краљем Николом имао сам чешће у мојој дугогодишњој служби, али су они остајали вазда тајна, те их појединци нијесу могли експлоатисати у своју себичну корист. На сваки начин, та преписка не може ни најмање промијенити ма у чему факта која су овдје изложена, а услијед чега је јавност највише, и скоро једино, осуђивала краља Николу и његову Владу.

Ово су тачне и непобитне чињенице, па нека непристрасна јавност према њима суди, да ли је званична Црна Гора, на коју се толико напада, ма што крива за тражење мира од непријатеља.

Лазар Мијушковић.

Gjeneral Pešić manevriše.

Pre tri meseca, 26, maja, izašao je broj »Nove Еугоре« posvećen Crnoj Gori u Svetskome Ratu (»Kapitulacija Crne Gore — kralj Nikola i gjeneral Pešić«), sa člancima koji su izazvali živo interesovanje celokupne naše Javnosti, a koji su naročito odjeknuli i dobro primljeni u Crnoj Gori ı kod Crnogoraca svih i svuda, U štampi je ovaj broj mnogo komentarisan i preštampavan, a bio je i povodom da neki od glavnih učesnika јаупо ргобоуоге, фе da dodje i do ponovne polemike izmedju G. Petra Plamenca, pisca članka »Uzroci crnogorske kapitulacije«, i gjenerala Pešića, Naročito je beogradsko »Vreme« otvorilo svoje stupce raspravljanju ovoga pitanja, pa je donelo: prvo (4, juna) jedan članak Marka P, Cemovića (koji završava rečima, da je »ovo pitanje aktuelno političko pitanje zato što je kapitulacija ubila moralni ugled Crne Gore, i zbog toga doista do danas živi pod ovim mukama, i na njene potrebe malo ko okreće glavu«); zatim, u dva broja {7, i 8, juna), intervju svođa stalnog saradnika {Stanislava Vimavera) sa gjeneralom Pešićem (pod naslovima: »General G. Pešić o kapitulaciji Crne Gore«, i »Uloga G, Pašića u kapitulaciji Crne Gore«); zatim, u broju od 13. juna, odgovor G. Miloša Živkovića, bivšeg sekretara kralja Nikole, бјепегаји Реšiću (pod naslovom »Je li kralj Nikola izneverio Srbiju i Saveznike?«); i napokon (25. juna), razgovor svoga saradnika (L, Kamenskog) u Andrijevici sa gjeneralom u penziji

70