Nova Evropa

L'arte prediata, ov aleun tempo fui " Pp = Di tanta opinion „,.“

Mikelandželo, „Rime“.

У Риму се моја поглавита задаћа састојала у проучавању старих споменика, тако да сам се по вас дан вртео око Пантеона, од којега сам насликао и најмање појединости, или око маузолеја Атрипе и Августа, те по Колосеју, Каракаловим и Дијоклецијановим Термама, око славолука, по Кампидољу, и по величанственим зградама града, чија имена, да истину рекнем, почињу већ да бледе у мојој успомени. Затим сам ишао и по дивним просторијама Папског Двора, немајући друге мисли до да се дивим Рафаелу, који их је украсио.

Док сам тако на тај начин проводио своје време у Риму, отишао сам опет једне недеље к месер Толомеју ) да му учиним, како сам обичавао, своје подворење. Он ми је, путем папинског тајника Блозија, прибавио био и познанство с Микеланпелом. Иначе је био личност од угледа, благородних осећаја, одлична порекла, чак и неки рођак Папе; он се и добом и узоритим животом истицао као огледало крепости. Нисам га нашао код куће, али је био наредио, ако дођем, да ми се рекне да ћу га наћи на Монтекавалу (Квириналј, у пркви Светог Силвестра, камо да је отишао са Маркизицом од Пескаре да чује објашњење једне посланице Светога Павла, Тако сам се упутио сам к Св, Силвестру,

Викторија Колона, маркизица од Пескаре, и сестра Асканија Колоне, једна је од најславнијих и највише цењених жена Италије и читавога света, Ресе је лепота и чистота, отмено држање, познавање латинског језика, и речју све крепости којима може да се поноси једна жена. Противно од сјајног и блиставог живота који је некад проводила, после смрти свога мужа посветила је све своје мисли религији и науци. Подупире сиромашне жене, и служи им као узор хришћанских врлина. Она је интимна пријатељица Толомеја, који ми је и њено пријатељство прибавио.

Кад сам ушао у цркву, дали су ми знак да заузмем место, и наставило се читање и тумачење Епистоле. Кад је то било свршено, Маркизица је, обрнувши се к Толомеју и к мени, проговорила: „Држим да нећу погрешити ако рекнем, да би месер Франческо радије слушао Микеланџела да говори о сликарству, Него ли фра-Амброђијево тумачење Павлове Посланине%" .., И позвавши једног од својих слугу, рекла му је да потражи Микеланџела, и да му каже да га зову она и месер Толомеј.

Неколико часака касније, док смо сви стајали у тишини, зачули смо ударе на вратима. Бојали смо се да би то могао

*) КаНапдо Тојоте!, амбасадор Сијенске Републике код Папе,

289