Nova Evropa

— „Не бих се била усудила да Вас зато замолим"“, одговорила је она; „али видим да Ви речи Господа, о понижавању силних а уздизању ништих, следите у свакој прилици, Али се Ви служите њима као мудар и широкогрудан човек а не као расипник и незналица, и зато Ваши пријатељи држе Вашу особу још у већој цени него ли Ваша дела; и они који познају само дела цене на Вашој особи оно што је мање савршено. Мени се чини достојним удивљења начин на који сте знали да се ослободите света, да се одбраните бесмислених речи и захтева разних племића, који би хтели слика од Вашега киста, и то зато да као усамљеник тражите своју стазу и да се сав посветите раду, стварајући од читавог свог живота такорећи тек једно једино и велико дело,"

— „Одлична госпођо", одговорио је нато Микеланџело; „све те похвале ја не заслужујем, Али кад је већ разговор пао на овај предмет, могао бих да се, од своје стране, доиста потужим на многе људе, Уметницима који уживају известан глас приписују се тисућама свакојаких глупих планова. Оптужују их, да су необични и неприступачни људи; говори се, да нема начина на који би се дало споразумети са њима, А. баш насупрот, нико не може да је толико природан и човечански као један велик уметник. Држе сви, сем некоји који знају размишљати, да су уметници свет чудан и каприцијозан.

арем се таке замерке чине обично сликарима. Истина је, међутим, да они додуше имају извесне своје црте, особито овде у Италији где има више него у икојем другом делу света одличних сликара. Али, како би иначе уметнику било могуће да нађе времена и воље, ако ће подупирати ленштине и с њима терати доколицу од које пате; Мало је људи који са савешћу настоје да учине оно што им је чинити; али ти ће лако моћи да схвате, како је често неугодна ствар улазити у интимност с великим уметницима, Поуздано је, међутим, да им ово не треба уписивати на рачун некаке њихове бахатости, И кад им се догоди, што је тако ретко, да сусретну какав интелигентни дух, који схвата њихова дела, морају да се уздржавају од празних> разговора, који би их могли расејати и удаљити од њихових дубоких размишљања, У могућности сам да уверим Ваше ревасходство, да ме често и сама Његова Светост доводи у неприлику, кад ме пита зашто му долазим тако ретко, Држим да сам му кориснији, и да служим савесније Папу, док сам код куће и док радим, него да се за сваку ситницу показујем у јавним одајама. У таковим случајевима одговарам Његовој Светости, да ми се више мили радити на мој начин, него ли да му се, као неки, по цео дан на двору клањам, а да се не дотакнем ни киста ни длета“.,, „А баш према уметницима“, настављао је, након кратког одмора, „требало би да се племићи показују пријазнији.

291