Nova Evropa

u Sohmu prevratnom. Rečeno је tamo,'da je osnovama sa "сет proterivanja današnje dinastije, i da je organizovala atentat ma tadašnjeg Regenta, sadašnjeg Kralja; pričano je, da je nameravala da našu vojsku na Solunskom Frontu preda u ruke neprijatelju. Njene tadašnje žive članove-osnivače vojni sud u Solunu osudio je majstrožije: tri lica {od kojih jedno nije ni bilo član orgamizacije) streljana su, — pukovnik Dragutin Dimitrijević-Apis, major Ljuba Vulović, i Rade Malobabić, Držimo da je potrebno da se neki momenti cele ove stvari rasvetle, Pre svegđa, čini nam se da {ireba izneti stvarne i istmite uzroke: zašto je i kako je mpostala ta organizacija »Ujedinjenje ili Smrt«, budući da i o tome kruže svakojaki, često sasvim nefačni i zlonamerni, glasovi, О.

Тако nas priličan perijod vremena odvaja od dana kada su se sami dogadjaji odigravali, ipak je to vreme — ро озеčajima — bliska prošlost, i glavmi momenti su svima još u svežem sećanju, Ja ću izneti, po sećanju, šta o tome znam. Pisanih dokumenata, doduše, nemam; ipak neću, siguran sam, reći ništa što bi se kosilo s istmom. Mogu biti izvesne nepotpunosti u pogledu datuma, ili pojedinih sporednijih momenata; ali time, mislim, neće biti povredjena i рготабепа suština.

Uzroci postanka organizacije.

Glavni uzrok za stupanje mladih oficira u zaveru od 29. maja 1903 bio je u tome, što se u šŠirim narodnim slojevima, ı a naročito u krugu oficira, osećalo otsustvo svakoga rada па nacijonalnim stvarima. Smafralo se, da je rad poslednjeg Obrenovića sveden isključivo na wunutarnju političku borbu, u cilju učvršćivanja dinastije, a da je sagvim zapostavljena nacijonalna akcija, To je mišljenje isticala opozicija protivu tadanjeđa režima, u prvom redu radikali, I doista, posle 29. maja, kada su objavljena izvesna dokumenta — poimence tekst Tajne Konvencije zaključene izmedju pokojnoša kralja Milana i Austrije —, videlo se da je to mišljenje bilo opravdano.

29, Maja, iako brutalnim načinom, prekinuo je unutarnju . političku borbu vodjenu izmedju vladara i političara, i omogućio je rad na macijonalnom polju, kojemu se odmah i pristupilo. Glavni objekat za tu akciju bila je Makedonija, sa Starom Srbijom, pokrajinama pod turskom upravom, Taj pokret, još odmah u svome početku, obuhvatio je i ostale jugoslovenske pokrajine, naime one pod austrijskom upravom, no fada još lagano, više u cilju formiranja duhova za glavnu alciju., ;

Glavni nosioci akcije u Makedoniji — akcije koja je obe· Јегепа čitavom jednom epopejom poznatom род imenom

397