Nova Evropa

Један руски савремени докуменат о 29. Маја.

(Доносимо овде, у преводу; извештај шефа „Охранке“ — руске тајне политичке полиције пре Рата — на Балкану, жандармеријског официра ротмистра — капетана ! класе — Владимира Тржецјака, о убијству краља Александра Обреновића и краљице Драге у ноћи 29; маја 1903, и о улози руске тајне полиције том приликом, Извештај је упућен шефу жандармерије и директору Департамента Полиције руског Министарства Унутрашњих Дела. Овај смо докуменат добили, заједно са претходним чланком, од Г. Душана Семиза из Лењинграда, О деловању „Охранке" у Србији, и на Балкану уопште, пре Рата,

објавиће „Нова Европа" посебне чланке. ] 1 II оверљиво.

На основу шифроване депеше Ваше Преузвишености, од 5, ов. јуна (1903), част ми је доставити следеће;

У моме извештају од 9. ов. априла бр. 188, част ми је било изложити, да је, услед ојачања у Србији Либералне Странке, и са укидањем Устава од године 1901, краљ Александар дигао противу себе све политичке странке без изузетка, и да је још онда агентурним осматрањем утврђена могућност скорог атентата на живот Краља са сврхом збацивања династије Обреновића.

Као што је то сада утврђено, укидање Устава имало је за сврху обезбедити Краљу могућност да прогласи у Београду опсадно стање, и да ухапсити све српске политичаре према Краљу непријатељски расположене. Пошто би извршио ова хапшења, краљ Александар спремао се је да, по настојању Краљице, поднесе у најближем заседању Скупштине законски предлог о именовању наследником му старијег краљичина брата, поручника Никодема Луњевића (10). Да је Краљ заиста гајио оваке намере види се из нађена у краљевим хартијама пописа лица која су имала да буду ухашшена, и из новог законског предлога о именовању поручника Луњевића престонаследником.

Према гласовима који круже по Београду, главни иницијатори државног удара који се десио били су: 1) садашњи Министар Правде, Љубомир Живковић, 2) Министар Финансија, Др. Војислав Вељковић, 3) Генерал Јован Атанасковић, садашњи Министар Војни, 4) брат првог краљичина мужа, пуковник Машин, садашњи Министар Саобраћаја, 5) Георгије Генчић, садашњи Министар Народне Просвете, 6) Мајор 6. пешадијског пука Мишић, 7) Лука Лазаревић, који је имао учешћа у атентату на краља Милана, 8) Живко Желовановић (512) и 9) Рајевић,

Извршење Завере, која је никла још у марту ове године, било је поверено официрском кору 6. пешадијског пука, са гарнизоном у граду Београду, нарочито непријатељски расположеноме наспрам Краља, Међу завереницима налазили су се официри месне више војне школе и лични ађутант Краља, Кирило Н аумовић, Осим тога, у државном удару узели су учешћа месни коњички пук и једна батерија. Постојање завере било је познато већини официра београдског гарнизона, а тако исто и понеким официрима војних јединица у гарнизону града Ниша.

225