Nova Evropa

s njome u sklad. Ovo drugo pozdravio bi nesamo svako koji želi dobra ovoj zemlji, već i svako koji ume da zdravo sudi i predvidi kakav efekat može imati koja akcija. To, uostalom, nipošto ne znači, da ljudi bez predrasuda, i koji su preboleli demagoške uplive, ne prate sa simpatijom inicijativu drugog ustavnog faktora da krene naš politički život sa mrtve tačke, Jer o tome nema sumnje, da je u našoj zemlji danas neobično povoljna konjunktura za akciju ličnog režima, nesamo zato što je nosilac Krune u narodu vrlo popularan, već poglavito zato što su mprolesijonalni političari i vodje svih naših narodnih stranaka za poslednjih godini svojim držanjem i radom {neradđom) iz temelja proigrali i kompromitovali pred narodom i sebe i načela koja zastupaju, Dešava se svaki čas, da vam i najnapredniji vanstrančari обогбепо odgovaraju: »Neka da, neka samo Gospodar udari pesnicom po stolu i naredi šta se ima raditi, kad ionako nema s kim saradjivafi!,,.« Iskušenje je dakle veliko, jer se ta inicijativa ozdo danas i želi i traži, Ali baš zato, Ne treba smetnuti s uma, da su prošla vremena za čist ličmi režim, ili za »čvrstu ruku« diktatora, ma s koje strane on dolazio, Velika linija kojom ima da struji politički život Evrope i civiHzovanoga sveta obeležena je Svetskim Ratom, i teško onome ko ne htedne primiti njeđov nauk; carizmu ruskog i austro-nemačkog tipa odzvonilo je za svagda, i monarhizam je ostao, i može ostati i dalje ali samo u razblaženoj formi ustavne vladavine, kao kompromis izmedju demokratije i ličnog režima.

To, u načelu, Ali, blagosloven vladalac koji raspali bičem po lažnoj demokratiji, i koji potera iz hrama trgovce politikom i spekulante koji lažu zemlju i kradu pare narodne pa zidaju vile na Topčiderskom Brdu 1 па ођајата рјауоба Јаdrana, kako je to bilo kod nas dosad, sa Radikalnom Strankom na čelu državne uprave, Drugi su saradnici potrebni za ustavnu saradnju oba faktora; a što pre do te saradnje dodje, utoliko bolje za sve, od gore do dole. Samo, je li Velja Vukićević taj koji treba da posreduje, i da dovede te saradnike?

... Mi smatramo, da je Velja Vukićević crnac koji je svoj posao svršio, i koji treba da ide, To zacelo vidi i drugi ustavni faktor; ali nije samo na njemu da bira sebi saradnike, već mu i narodne stranke moraju dati majbolje izmedju sebe, da me bi linija ličnog režima pošla ukrivo ili zašla na stramputicu. Nije ni kralj Bog, da može zagledati pravo u dušu svakome koga prvi put pred sobom ugleda, Velja Vukićević će olići netragom, otkud je i došao, ali koga će Skupština Narodna poslati na nješovo mesto? Sa Davidovićem će, bar za prvi mah, teško ići, — on je odviše šel, Voju Marinkovića? .,,

232