Nova Evropa

за градњу нових жељезница у Србији преко 200 милијона. динара, док за пречанске крајеве није одобрено ни паре, По новом плану за изградњу жељезница, има се у пречанским крајевима изградити 12 км пруге Бакар станица— Бакар лука, 12 километара пруге Крапина—Рогатец, нешто мало у Босни, а све осталоу Србији и Македонији!

Одговорност за овако стање пашће, у првом реду, на владине посланике пречанских крајева. У владиној коалицији — од 220 посланика — 96 је бирано у пречанским крајевима, и то; 48 радикала, 17 муслимана, 10 демократа, и 21 клерикалац. Кад би ови посланици упорно тражили од Владе, да промијени досадашњи курс, и кад би озбиљно запријетили да ће иначе и они прећи Сељачко-демократском Блоку, Влада би морала удовољити том захтјеву, или би пала при првом гласању. Будући да је пречанских посланика, у цјелини, скоро двоструко више него посланика из Србије, то су они сами криви што се овако изигравају интереси њихових бирача. Нико не тражи некакову супремацију пречана, —' тражи се једноставно равноправност, па се евоникако до ње лијепим не може доћи, Да пречански посланици нису досад друго до привјесак србијанских странака, најбољи је доказ, да 120 србијанских посланика владине већине има 15 министара, а 96 пречана из владине коалиције имају свега 4 министарства, и то махом она са незнатним дјелокругом.

Ако пречански посланици владиних странака не успију утјецати на своје странке, и на Владу, да се већ једном престане са досадашњом политиком изигравања интереса пречанских крајева, на слиједећим изборима пречански изборници ће, у властитом интересу, морати окренути им леђа, па бирати искључиво посланике Сељачко-демократског Блока, односно оних група које им се прикључе, Док је трајала љута борба између Радића и Прибићевића, србијански водећи кругови могли су изигравати једног против другога, а стим уједно и виталне интересе пречанских крајева. Са престанком њихове међусобне борбе, и стварањем њихове коалиције, мораће се инаугурисати нова политика према пречанским крајевима. Иначе ће се сам народ из ових крајева, без разлике вјере и народности, и без обзира на Радића и Прибићевића, и на остале политичаре и странчаре, једног дана наћи на окупу око једног штапа, да с њим извојшти равноправност и једнакост свих грађана и свих крајева ове државе. Онда нека припише сваки себи, и нека објасни другима, зашто је морало доћи до „пречанског фронта".

ПР, Иво Белин.

391