Nova Evropa

Жена, и њен однос према мушкарцу.

(Овај чланак, у виду предавања, прочитала је госпођа Катарина Станковић, на немачком језику, у Загребу, 24. фебруара т. г-. Предавање је приредила „Нова Европа“, у казалишту Тушканап, под председништвом данске списатељице Карин Михаелис, која је на крају такођер узела реч. Предавање је било слабо посећено, али је изазвало живље интересовање у јавности и штампи.)

Говори се много, у последње време, о „духовном отуђивању“ између мушкарца и жене; али се обично тек површно додирују разлози овој важној појави, која би морала бити и полазном и средишњом тачком сваке дискусије, о жени и Женском Питању. Јер, чини се ван сваке сумње да овако отуђивање између сполова доиста постоји, па то може да буде од недогледних последица за будућност света и развитак људског друштва. Од природе су, као што знамо, мушко и женско упућени једно на друго, управо створени једно за друго, па је сасвим неприродно да се међу њима изроди трајни неспоразум, или чак мржња, и да они једно друго почну побијати и непријатељски гледати, Потребно је стога ући што дубље у ствар, па пронаћи узроке овој неприродној појави, да би се они могли отклонити или упутити на праве путеве. Ово је утолико потребније, што саме жене имају врло нејасне појмове о души и природи мушкарца, и о његовим љубавним потребама, т. ј. о правом односу његову према њима, па откад су почеле да пишу и да шире такозвану „феминистичку“ доктрину — постоји опасност, да неспоразум буде све већи и с њиме изгледи за успостављање нормалних односа све мањи.

Ако гледамо у свет отворених очију, видећемо да се испод сјајне друштвене маске коју данас носи жена, и која чини утисак као да би она била средиштем свега што се дешава, крије недогледно много душевне беде и жалости, и осамљености. Додуше, чинило би се на први поглед да је еротично зближавање између сполова данас олакшано и појачано, Али у томе је баш најбољи доказ да је дубљи осећај душевне сродности почео чилети: све се више избегава права љубав, љубав коју прате бол и патње, па се замењује еротичном игром и површним флертом, Као идеал цивилизације узима се данас: избегавање сваког трења, уништење бола; па будући да је љубавни бол уско спојен са људским животом, цивилизација настоји да га из њега уклони. Жена, која више и озбиљније него мушкарац пати, и душевно, услед љубави, прва је почела да се буни противу љубавне муке, и то особито она жена која није била у могућности да као жена буде срећна, — од ње је потекао такозвани феминистички покрет,

Да ме не би когод криво разумео, треба одмах да изречно нагласим, да овде није реч о женском покрету који има чисто

232