Nova Evropa

nedo ostale države Evrope. Sigurno je da je to jasan dokaz niskog nivoa naše kulture, naročito u pogledu higijene i higijenske svesti, Ali je i to sigurno, da će se, pored podizanja opšte prosvećenosti i ekonomskog blagostanja širokih masa narodnih, naročito našim sopstvenim socijalno-medicinskim radom, i ovde stanje popraviti u doglednom vremenu.

А

Dr. Vasa Зау16: »Тиђетки!оха«,

Kao treća sveska »Socijalne Medicine« (Који izdaje Dr. A, Štampar) izašla je, krajem 1926, knjiga »Tuberkuloza« od G, Dra, Vase Savića. U njoj je, u obliku jednog školskog udžbenika, obradjena celokupna tema tuberkuloze kao socijalne bolesti, a naročito socijalna etiologija, patolodija, simptomatologija, te terapija tuberkuloze, Uglavnom, radi se O SOCIjalnoj etiologiji i o sooijamoj terapiji, jer dijagnoza socijalne bolesti postavlja se onda kada se za nju utvrdi da je nastala pretežnim delom usled nezdravih socijalnih odnosa, i da je duboko razgranata u društvu, — što za tuberkulozu znamo svi, Knjiga je izradjena i pregledno i iscrpno, jasnim i vrlo dobrim stilom, tako da će svaki čitalac imati pouke, S druge strane, оуа Кпрба više će nedo išta morati doprineti tome da socijalna medicina postane i kod nas za sva vremena intedralnim delom medicine uopšte. A o tome se i- radi, i to je dlavno, Pa je pravo čudo, da na našem Medicinskom Fakultetu niti ima katedra za socijalnu medicinu, niti za tuberkulozu. Smatramo inače ovu knjigu tek kao uvodni deo one velike knjige o tuberkulozi kod nas, koja će u najkračem vremenu morati da se pojavi, i da iznese domile potrebnih podataka i dokumenata o našoj sirotinji i našoj neprosvećenosti, Jer, kako pisac vrlo dobro kaže, tuberkuloza je ukorenjena u celom društvenom organizmu, i u njemu nalazi izvora svojoj neobičnoj rasprostranjenosti, Pa prema tome ne može se pre ni suzbiti, dok se me iznadju i sa samim korenom ne odstrane svi uslovi njena postojanja, Knjigu Dra, Savića preporučujemo najtoplije svima našim prijateljima i čitaocima, |.

Др. Богољуб Константиновић: „Социјална Медицина“, Ова књига је писана у првом реду да буде уџбеник за више нудиљске школе, за сестре помоћнице; али је цео материјал изнесен и доказан са нарочитим обзиром на прилике у Југославији, па — маколико да је све то лапидарно и кратко ипак је необично занимљива и корисна и за ширу пуолику, Зато је за препоруку.

PL JI

258