Nova Evropa

танских уметника у Југославији, и то савремених уметника, Она ће садржавати добар део британског павиљона на овогодишњој Интернацијоналној Уметничкој Изложби у Млецима, т. ј. изложбе коју је организовао одбор т. зв. „Вашзћ Атб5 Ехћф оп5“, основан од познатог љубитеља и протектора. уметности 51 Јозерћ-а Пиуееп-а (са нарочитом наменом, да се да прилика савременим британским уметницима да излажу своје радове и ван своје отаџбине). Услед тешкоћа око транспортовања и ради трошкова, одустало се од намере да се пренесе цела изложба, тако да ће на Изложби у Југославији бити заступљен сразмерно мали број уметника, и сваки само са по једним или два рада; осим тога, узете су у обзир само слике и скулптуре мањег обима. Ипак ће ова Изложба око 100 бројева: уљених слика, цртежа, и скулптура — бити репрезентативна, такорећи слика у малом савремене британске уметности. Међу познатим именима заступљени су, како видимо из списка: Сер Виљем Орпен, Мјурхед Бон, Август | Џон (Јоћп), Роџер Фрај, Сер Џорџ Клаузен, Франсис Дод, Сидни Ли, Сикерт, Пол и Џон Неш, Невинсон, Џон Фергусон, Јакоб Епстен, Франк Допсон, и други.

У Љубљани, Изложба ће бити отворена у другој половини новембра, и то у згради Народног Музеја, под протекторатом државних и обласних власти и Англо-југословенског Клуба; приређивање и припрему Каталога преузели су господа Ј. Плечник и Др. И. Цанкар, У Загребу ће Изложбу приредити — од Божића до краја јануара 1929 Хрватско Друштво Уметности, на челу са Г.Г. Мештровићем, Хајнцлом, и Др. Ритигом; у почасни одбор ушли су представници свих уметничко-књижевних, просветних, и културнохуманих установа. Из Загреба пренеће се изложба у Београд, где ће бити отворена у фебруару 1929, на сваки начин у новом Уметничком Павиљону „Цвијете Зузорић".

Британско Посланство у Београду и Министарство Просвете пружили су сусретљиво своју помоћ за приређивање ове Изложбе; а исто тако и Обласни Одбори и Градске Општине у Љубљани, Загребу, и Београду.

Изложба југословенских уметника у Лондону и по Великој Британији, која би имала следовати овој Британској Изложби у Југославији, зависи потпуно од пријема и успеха ове последње; али би свакако била од огромне важности за нашу савремену уметност и за наше односе према Великој Британији. Ми ћемо наше читаоце извештавати о току и успеху Изложбе, и једне

и друге, | LR

292