Nova Evropa

души, да uprava Plinare vodi borbu sa Magistratom, jer želi da obali cijene plinu, a Magistrat se — iz fiskalnih razloga protivi tome, iako Plinara radi sa znatnim profitom.

- Budućnost Zagreba leži u podizanju industrije, Ali je načelnik Hajncl bio veoma slabo obaviješten i naklonjen tome da Zagreb postane velikim industrijskim centrom. Možda radi toga što je bio prije svega arhitekt i estet, pa se bojao da jak i intenzivan privredni rad ne bi Gradu dao ono prijazno lice koje danas ima: a dobrim dijelom i iz straha, da bi podizanjem industrije porastao broj radnika, pa da bi ovi radnici jednog lijepog dana mogli igrati i presudnu ulogu u gradskom vijeću! Iz te bojazni od invazije radnik4, vjerovatno, bio je dosadašnji Načelnik protivnik podizanja industrije u samom Gradu, i pravic je sve moguće poteškoće gdjegod se radilo da se podigne kakva veća industrija, Nesamo da se industriji nije davalo nikakovih naročitih povlastica, ne8o su joj se direktno pravile smetnje. Posljedice nisu izostale, i Zagreb — sa svim svojim preduvjetima — ima srazmjerno maleni broj većih industrijskih poduzeća; a i ono što je tu, postoji još iz doba kad načelnik Hajncl nije bio na čelu Magistrata, Za njegove ere industrijalizacija nije napravila nikakova napretka.

Tu, po našem mišljenju, leži najveća pogreška načelnika Hajncla, Mi ovdje ne ulazimo u druga pitanja i u druge probleme, Samo konstatujemo, da načelnik Hajnc] nije bio dorastao današnjem značaju i položaju Zagreba, pogotovo s obzirom na nastojanja zvaničnog „Beograda, da potisne i sa privrednog polja Hrvatsku i Zagreb. Nesvjesno, a i iz pretjerane bojazni od jačanja radničke klase, on je svojim radom u mnogome išao na ruku ovome nastojanju Beograda, Idući Načelnik treba to da ima u vidu, i da se prema tome upravlja.

Dr, 71. Belin.

Белешка.

Британска уметничка изложба у Југославији,

У вези са ранијим белешкама по овом предмету (види „Нову Европу" ХМШ250, ХУШ/З67, ХУШ/104), можемо сада дати нашим читаоцима тачнија обавештења о Изложби британских уметника, коју приређују ове зиме у Југославији Југословенско Друштво у Лондону („The Jugoslav Society ot Great Britain”) y савезу са нашим уметничким удружењима и пријатељима уметности у Љубљани, Загребу, и Београду.

Ово ће бити (ако се не узме у обзир излагање британских графичара фебруара 1914, у Загребу) прва изложба бри-

291