Nova Evropa

ради постизања макаквих ниских циљева, огрешила се овога пута јако о свој стечени глас, и само због ње и њених читалаца, — да се ова, мислим прва погрешка те врсте, исправи, и пишем ову исправку. Примите, Господине Уредниче, уверење о моме старом поштовању, : Др. Коста Кумануди.

Istorija dornje ispravke,

Gornja ispravka odnosi se, kako se vidi, na jednu rečenicu u članku »Srbijanske stranke posle 1903«, u prošlom broju »Nove Evrope« (od 11. decembra 1928). koji je napisao naš stalni saradnik Marco, jedan od najboljih poznavalaca novije političke istorije Srbije, i svakako najdokumentovaniji pisac najnovije povesti Srbije i Srpske Vojske pred Ujedinjenje, Inkriminisanoj stavci ovom ispravkom prethodi kritika, oštra ali mirna i obrazložena, današnjih srbijanskih stranaka, poimence Demokratske Stranke, i držanja njena šefa G. Ljube Davidovića, za Којеба se kaže da je bio još »do pre dve dodine uzdanica svih čestitih gradjanš u zemlji«, pa mu se zamera što sad »često pravi ustupke« jednoj frakciji svoje stranke »koja je prilično davno prestala da traži izvor i utoku vlasti u Narodnoj Skupštini«. A onda se, kao jedan primer »nedostojnog ,kompromisnog' izlaženja ususret i kadjenja radikalskim kaponjama koje su nekad najžešće pobijali« »pojedinih demokratskih prvaka«, navodi držanje Dra. K. Kumanudija prilikom smrti Ljube Jovanovića (»Solunca«), Dakle, pojedinih, ne »drugih« i »ostalih« demokratskih prvaka, kako to hoće ispravka G. Kumanudija.

Primivši ovu ispravku, uredništvo »Nove Еугоре« је pismom predložilo G. Kumanudiju, da ispravku povuče, a da člankom odgovori na članak o kojem je reč, budući da se očigledno radi o veoma ozbiljnoj načelnoj stvari, koja se ujedno i lično tiče G. Kumanudija kao političkos čoveka i bivšeg Ministra Prosvete Demokratske Stranke, Ali je G, Dr, Kumanudi odgovorio, da »nema ni vremena. ni volje da sa Marco-m polemiše putem članaka«, niti da je, »u vidu ispravke, pisao ,odbranu', da bi ona mogla biti slaba«., Mi smo naime, u našem pismu, upozorili G. Kumanudija, da smatramo njegovu odbranu slabom, budući da smo i sami, pre nego što ćemo štampati članak Marco-a, još jednom pročitali njegov govor na sprovodu pok. Ljube Jovanovića, pa smo našli potvrdjen naš prvi ulisak o tom govoru a opravdan prigovor u onome članku Marco-a, te držali da se on ne daje pobiti običnom »ispravkom«. Medjutim, G. Kumanudi u svom odgovoru na naše pismo ostaje i pri svom govoru na pogrebu i pri

26