Nova Evropa

općenitosti sve izume i tvorevine duha i ruku ljudskih, te sva bogatstva što ih daje priroda i krije zemlja, Parlamenat je bio postavio sebi zadaću, da stvori preduvjete koji bi gradjaninu služili kao ljestve po kojima bi mogao postići najveće moguće zadovoljstvo i sreću u državi; parlamentu je dakle svrha: sreća i zadovoljstvo gradjanina.

_ Parlamenat nije bio sebi samome svrhom, — on je samo sredstvo za poslignuće majvećih mogućnosti koje vode do blagostanja i sreće. A ako je demokracija odista postigla svoju najbolju zaštitu u parlamentu, i ako je ona svoje neodsvojno pravo, da narod sam sobom vlada, najpotpunije osišurala u njemu, onda je bila dužnost parlamenta, nesamo da stvara mođućnosti za postignuće blagostanja i sreće nego da zapravo bude i stvaraocem te opće sreće ı tođa blagostanja. Za to smo i spomenuli kao prvu njegovu dužnost: razdiobu tereta. Tereti, teški tereti mogu dovesti do blagostanja cjeline samo alto su pravedno porazdijeljeni, i postavljeni na ledja pojedinaca prema snazi ı moći njihove nosivosti, Blagostanje vodi do sreće, a sreća do zadovoljstva. Parlamentu nije dužnost, da omogući održanje postojećeS blagostanja, nećo da dovede do općesš blagostanja, Parlamenat је instrumenat naroda, ne kasta, ne klasš4, a najmanje religija i pojedmaca. On dakle služi opčenitosti, ı sa tog gledišta on donosi svoje zakone i uredbe i pazi na njihovo vršenje, Samo tako on može odgovarati potpuno svojoj svrsi, Ali, zato što je sastavljen od ljudi, a beskrajno je šarenilo ljudskog soja, to će se samo takav parlamenat približiti postavljenome idealu koji je po svome sastavu aeropaš mudrosti i poštenja, — visoki moral sa dubokim znanjem,

· Radi toša, opće i jednako aktivno i pasivngsc pravo Sdlasa ne može biti puni ideal prave demokracije, jer ne vodi zahtjevima što ih je ona postavila u državi, Naprotiv, parlamenat Jednakoš i općeš prava Slasa nije ni mogao donijeti one uspjehe što su ih od njega očekivali, Pokazalo se, da su mnogi parlamenti postali arene u kojima su poslanici bili hrvači, a izborne mase gledaoci; fo nijesu bile gčovornice sa kojih bi se sipala mudrost upravljač4, blagost zaštitnika, i oštrina nadzornik4. Isto tako, opće pravo Šlasa dovodilo je u parlamemnat najgrlatije vikače i najnesavjesnije demagoge; duboka i strogša učemost, skromna radinost, i odamna ljubav, nijesu bili potrebna svojstva i dovoljne odlike da se pribavi ulaznica u zakonodavnu kuću, A zato što su vikači i demašozi brojni, to je trebalo da i broj. ulaznica bude velik; to je drugo zlo parlamentarizma: mnoštvo poslanika. U mnoštvu i bolji i najbolji ubili su se u šomili. Toj se je pojavi mučno oteti, Velike skupine svlače odlike individualnosti: Govori se, i misli, po zakonima koji vladaju ха боте; сједес:

138