Nova Evropa

ција и конгреса, створили су од Женеве један врло важан центар, политички и културни. Све државе се труде да га дискретно искористе. Нарочито се мали народи упињу да својом елитом не изостану иза Великих Сила. Уз шољу чаја. и уз чашу шампања, министри спољних послова воде поверљиве разговоре и свршавају проблеме који су некада захтевали дуге преписке и преговоре. За своје комбинације државници сондирају често расположење Вилсонова Дома. Зато шаљу у Женеву своје најаче људе а не обичне бирократе и просечне политичаре.

Наименовањем нашег пуномоћног посланика у Берну за сталног владина делегата при Друштву Народа учињен је први покушај да се наш положај у светском аеропагу поправи. Али наш делегат може успети у својој мисији једино под условом ако се буде лично мало више загрејао за Друштво Народа које је из даљине проучавао и ако се изврши реорганизација наше спољне службе у Женеви. Јер правац у коме је досада рађено није био увек срећан. Недорасло чиновништво стварало је често атмосферу за коју се чиниле жртве без циља и која баца ружну светлост на културни ниво наше нације. Г. Др. Воја Маринковић зна за то тешко наслеђе, па ће се поуздано одлучити да кида са штетним навикама из прошлости. Поглавито сада када је постао члан Савета и када му је потребан један штаб ваљаних и спремних сарадника. Јер један човек, маколико био даровит и далековид, није у стању да води државне послове у Београду и да решава светске проблеме у Женеви.

Не желимо да инсистирамо, јер се бојимо да људи криве памети или претеране осетљивости не схвате погрешно наше наводе. Хтели смо само да будемо искрени и да кажемо истину. За људе који још здраво и право гледају биће јасно да је наша репрезентација у Женеви досада била оскудна. Она није успела да разбије предрасуде о нашој земљи, да уздигне дипломатски престиж на висину војничке славе, да истакне економско-политички значај наше краљевине. Зато народи од мање расних способности уживају бољи глас од нас. Зато су Грчка, Чешкословачка, Пољска, и Румунија, ушле пре наше државе у Савет. Зато наш рад у Друштву Народа није оставио видна трага. Ко друкчије мисли обмањује и себе и друге. Само људи просвећени и украшени врлинама могу заступати интересе своје земље у иностранству, дизати њен углед и чувати симпатије које нам стече

у току ратова наш сељак. Пт. Риста Митковић.

46