Nova Evropa

krajeva, biti zadovoljeni interesi i postignuti povoljni rezultati za sve narode koji dolaze u obzir, svaka teškoća moraće pred tim uzmaknuti i ustupiti mesta razlogu. Uostalom, tu se i ne radi o savezu kojim bi se obrazovala nekakva savezna država, već o udruživanju ekonomske prirode, imajući u vidu medjusobno i zajedničko uredjenje raznih ekonomskih i saobraćajnih problema pojedinih zemalja, koji se mogu rešavati prema postojećim prilikama, bilo odmah s početka uzimajući u raspravljanje ceo kompleks pitanja, bilo rešavajući jedno po jedno, kako se potreba ukaže, U svakom slučaju, makaka bila predvidjanja u pogledu onog što bi se sve moglo i imalo da uradi za budući razvitak udruživanja balkanskih zemalja, zasad, u samom početku, može biti govora samo o radu na ovom terenu, i na njemu se mora zasnovati ceo budući razvitak ove ideje.

Iduća Balkanska Konferencija, koja je već zakazana, imaće prilike da radi na što užem zbližavanju i razvijanju prijateljskijih odnosa medju balkanskim narodima, pa se nadamo da će ona postići pozitivnije rezultate i u pogledu udruživanja njihovih država, Grčka, osećajući veliku počast koja joj je ukazana time što je njezina prestonica odredjena kao sedište ove Konferencije, prihvatiće s najvećom gostoljubivošću predstavnike pojedinih balkanskih narod4, i učiniće sve da im rad na njenu zemljištu bude što plodonosniji.

(Preveo s {rancuskog originala, D. 7.)

Putevi k zbliženju balkanskih narod4.

Gjordje Kafandaris jeste jedna od najkarakterističnijih političkih ličnosti savremene Grčke, Za njega kažu, da je političar koji najmanje čita, ali poseduje najviše ideja, Snaga G. Kafandarisa krije se, uglavnom, u njegovoj instinktivnoj lucidnosti, koja mu dozvoljava da zahvati u svako pitanje i da predvidi neposredno njegovo rešenje, U Parlamentu ćete da susresti u svojstvu neumoljiva kritičara, kako odbija svaku vladinu tezu; hladan, jasan, a ponajčešće koncizan, razlikujući se još u tome od svojih parlamentarnih kolega što voli da je kratak, Kao šef jedne male partije (naprednjaka), Kafandaris se ističe više kao ličnost nego kao predstavnik jedne jake parlamentarne grupe. Za vreme t, zv. Eukumenske Vlade, kojoj je bio jedan od glavnih inspiratora, Kafandaris je sproveo veliku finansijsku reformu, stabilizaciju novca, O tom svom delu, i o drušim svojim finansijskim akcijama i načelima, on je piscu ovih redaka rekao sledeće karakteristične misli: »Mi smo stabilizaciju naše valute proveli u najpogodnijim prilikama. Stabilizaciji je prethodilo

316