Nova Evropa

Али сада, када су се сви балкански народи окупили у границама својих народних држава, јавља се сам од себе идеал Риге од Фере и његових сарадника, за уједињење свих балканских народа. Ово би било немогуће под супрематијом једне народности над другима; али данас је оно могуће, када се оснива на слободи свакога народа, другим речима, када има за базу међународну демократску организацију. Народна рехабилитација балканских народа, која је одговарала духу прошлог века, било је и јесте неопходан предуслов за њихов споразум (савез).

Савез народа је најважнији међународни проблем наше епохе. То је највећи проблем и стога, што без савеза и општег федеративног уређења и уједињења народа нацијонална слобода демантује сама себе, јер не може да учврсти мир нити хармоничну сарадњу народа, што је толико потребно за њихов напредак и њихово благостање. Ово уједињење слободних народа изгледа да је лакше могућно уједињавањем географских области, које представљају органско јединство. Једна од таких области је балканска, којој су толико нашкодиле и коју су тако подвојиле размирице и антагонизми. Балкански народи вршили су вековима утицај један на другог, и када су живели у хармонији и када су се узајамно свађали, и имају много већу сродност него што би се могло замислити. МИ климатолошке околности и економски услови, под којима живе, слични су.

Од времена последњег Међународног Конгреса за Мир, који се састао у Атини прошлог октобра, и који је био прва међународна конференција на којој су учествовали и споразумели се потпуно представници балканских народа, стављено је на тапет питање балканског уједињења; од тога доба, ова је идеја задобијала све више терена по балканским земљама. ИМ сасвим правилно, јер сви имају да добију, нико да изгуби. Писано је, да би Грчка овим више добила него остали, јер би с уједињењем успела да развије грчку трговину. Али Грчка извози у балканске земље много мање производа него што из њих увози, и та разлика одржаће се и после Уније, услед врсте грчких земљорадничких производа, који се боље троше по другим, удаљеним тржиштима. Према томе, могућности за унапређење трговине других балканских народа неће бити мање. Осим тога, Унија ће створити повољније услове за развиће индустрије свих балканских народа, стварањем већих тржишта за ову, и њихово удруживање за заштиту локалних производа по унутрашњим и иностраним тржиштима имаће сигурно изванредно повољне резултате за њих. Једна нова политичка унија ове врсте била би створена, заснована на 50,000.000

323