Nova Evropa

Сва ова питања биће изнесена и темељно претресана на балканским конференцијама, од којих ће се прва састати ове године. Не делимо никако мишљење извесних кругова да би требало, пре него што отпочнемо с овим конференцијама, да решимо спорна питања која још постоје између извесних балканских народа; баш зато што постоје и таква питања, налаже се као хитна организација ових конференција, која представља најбољи начин за повољан ток при решавању ових питања. Али да би такво решавање имало позитивних резултата, дужност је да расправљање најтежих од ових питања буде остављено за једну доцнију конференцију, када се буде темељно обавестило балканско јавно мнење, што је неопходно за претходно пријатељство регулисање размирица. Можда је потребно да овоме додам, да питање територијалних граница међу балканским државама неће моћи бити изнесено на овим конференцијама без пристанка свих њених чланова. Конференција и Унија могу да успеју само ако се поштује територијални з%а!и5 quo.

Нова епоха може да почне за балканске народе. Од воље њих свих зависиће, да ли ће је искористити у циљу напретка, и да ли ће отворити пут за уједињење свих европских народа. У том новом и спасоносном напору, старе везе између Југославије и Грчке, као и жеља да иду заједно и напоредо у будућности, пружиће неоцењиве користи њиховој кооперацији.

а,

шеф Републиканске Уније, бивши Председник Министарског Савета. (Превео са грчког рукописа, Пт. Џ Ј.)

оба Balkanskog Instituta,

Perikles Papadopulos je istaknuta ličnost u intelektualnom i socijalnom životu savremene Grčke, Po svršetku svojih pravnih studija, on se posvetio žŽurnalizmu, Posle Rata, bio je imenovan grčkim generalnim konzulom u Bernu, Naročito se interesovao radom Društva Naroda, od njegova početka, — Prilikom kongresa Internacijonalne Lige za Mir, održanog u Atini prošle godine, Papadopulos je upravljao organizacijom Komiteta, Tom prilikom je podneo Kongresu, kao referat, »Osnivanje Balkanskog Instituta«, Njegovoj inicijativi ima se zahvaliti da je od strane Lige za Mir usvojen predlog o godišnjim balkanskim konferencijama,

325